Швидке впровадження штучного інтелекту може призвести до зниження зарплат, але поки що створює, а не знищує робочі місця, особливо для молодих і висококваліфікованих фахівців. Про це йдеться в дослідженні Європейського центрального банку, пише Reuters.

Спеціалісти ЄЦБ дослідили ситуацію на ринку праці на основі вибірки з 16 європейських країн. Вони з’ясували, що частка зайнятості в секторах, схильних до впливу ШІ, зросла.

При чому робочі місця серед спеціалістів із низькою та середньою кваліфікацією не постраждали, а висококваліфіковані працівники навпаки отримали приріст.

Водночас експерти Європейського центробанку заявили про «нейтральний або злегка негативний вплив» на заробітні плати та попередили про його можливе посилення.

«Технології зі штучним інтелектом продовжують розвиватися та впроваджуватися. Більшу частину їхнього впливу на зайнятість і заробітну плату – а отже, на зростання і рівність – ще належить побачити», – йдеться в документі.

Як відомо, компанії інвестують в розробку ШІ-технологій. Натомість громадськість хвилюється, що це може негативним чином вплинути на робочі місця. Наприклад, цього року в Голлівуді актори та сценаристи провели масштабні страйки, зокрема через використання ШІ в їхній роботі.