США, Велика Британія та низка інших країн домовилися про те, щоб убезпечити технології штучного інтелекту. Про це повідомляє Reuters.

Відповідну угоду уклали загалом 18 країна. Крім США та Великої Британії до цього переліку, зокрема увійшли: Німеччина, Італія, Чехія, Естонія, Польща, Австралія, Чилі, Ізраїль, Нігерія та Сінгапур.

Документ складається з 20 сторінок, а один із високопоставлених американських чиновників назвав його першою детальною міжнародною угодою про те, як захистити штучний інтелект від зловмисників.

Підписанти документа погодилися, що компанії повинні розробляти й впроваджувати ШІ таким чином, щоб убезпечити клієнтів і широку громадськість від зловживань. При цьому вони закликають розробників робити такі системи безпечними за структурою.

Угода не має обов’язкової сили та містить переважно загальні рекомендації, такі як моніторинг систем ШІ на предмет зловживань, захист даних від підробки та перевірка постачальників програмного забезпечення.

Однак директорка Агентства кібербезпеки та безпеки інфраструктури США Джен Істерлі назвала важливим те, що так багато країн підтримали ідею про те, що системи ШІ мають ставити безпеку на перше місце.

У документі розглядаються питання, як уберегти технологію ШІ від викрадення хакерами, і містяться рекомендації, наприклад, випускати моделі тільки після відповідного тестування безпеки. Втім, угода не торкається гострих питань щодо належного використання ШІ або способів збору даних, на яких вчаться моделі.

Розвиток штучного інтелекту викликає багато занепокоєнь, зокрема побоювання, що його можуть використати для підриву демократії, шахрайства або призвести до значного скорочення робочих місць.

Європа поки випереджає США в регулюванні штучного інтелекту: місцеві законодавці розробляють правила для ШІ. Франція, Німеччина та Італія також нещодавно досягли угоди про те, як слід регулювати штучний інтелект.