Франція, Німеччина та Італія досягли згоди про те, як треба регулювати штучний інтелект. Очікується, що це прискорить переговори на європейському рівні. Про це повідомляє агентство Reuters, яке ознайомилося з відповідним спільним документом.

Згідно з ним, уряди трьох країн підтримують «обов’язкове саморегулювання за допомогою кодексів поведінки» для так званих базових моделей ШІ, які створені для отримання широкого діапазону результатів.

Передбачається, що розробники основних моделей ШІ муситимуть визначати спеціальні картки моделей. В них буде інформація для розуміння про їхнє функціонування, можливості та обмеження.

Спершу до порушників кодексу поведінки не планують застосовувати жодних санкцій. Але з часом відповідну систему можуть розробити.

Міністерство економіки Німеччини, яке відповідає за цю тему разом із Міністерством цифрових технологій та транспорту, заявило, що закони і державний контроль повинні регулювати не сам ШІ, а його застосування.

«Ми повинні регулювати додатки, а не технологію, якщо ми хочемо грати у вищій лізі ШІ в усьому світі», – сказав міністр цифрових справ країни Фолькер Віссінг.

Нагадаємо, що влітку Європейський парламент ухвалив законопроєкт, відомий як «Закон про штучний інтелект», який накладає нові обмеження на те, що вважається найбільш ризикованим застосуванням технології. Очікується, що остаточна версія закону буде ухвалена не раніше кінця цього року.