Заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма вважає високою ймовірність конфіскації мобільного оператора «Київстар». Про це він розповів в інтерв’ю виданню «Економічна правда».

«Там (у «Київстарі» – ред.) зараз відповідні служби вивчають наявність правової ситуації. Я думаю, що є висока ймовірність прийняття санкцій з подальшою конфіскацією цієї компанії», – сказав він.

Ростислав Шурма також уточнив, що юристи зараз вивчають питання щодо конфіскації компанії повністю або частково.

«Тобто це не є моє рішення чи чиєсь індивідуальне, це колективний аналіз, який здійснює велика кількість інституцій», – пояснив заступник голови ОП.

Нещодавно комунікаційний холдинг VEON оголосив, що колишній держсекретар США Майк Р. Помпео приєднається до Ради директорів українського оператора «Київстар», як незалежний невиконавчий директор. Крім того, генеральний директор VEON Group Каан Терзіоглу призначений головою Ради директорів «Київстар».

Ця інформація наштовхнула на думку, що таким чином у VEON спробують захистити «Київстар» від можливої націоналізації. Чутки про неї ходили з літа після націоналізації Sense Bank – колишнього «Альфа-Банк Україна».

Його власником є російський олігарх Міхаіл Фрідман, який потрапив під міжнародні та українські санкції. Повʼязана з ним компанія L1 Technology (LetterOne) володіє 47,9% голосуючих акцій у VEON. Своєю чергою 100% «Київстар» належить VEON.