Оператор «Київстар» в коментарі для Mezha.Media повідомив, що йому нічого не відомо про можливу націоналізацію. Чутки про неї на ринку почали з’являтися разом із повідомленнями про націоналізацію Sense Bank – колишнього «Альфа-Банк Україна», власником якого є російський олігарх Міхаіл Фрідман, що потрапив під міжнародні та українські санкції. Своєю чергою, 100% акцій «Київстар» володіє холдинг VEON, 47,9% якого належить компанії Letter One, з все тим же російським акціонером Фрідманом.

Таким чином націоналізація одного активу підсанкційного російського олігарха, компанії якого продовжують працювати та отримувати прибутки в росії, може підштовхнути націоналізацію й інших. Про це говорять одразу декілька джерел на ринку, втім без конкретики, тобто певних рішень в цьому напрямку поки немає. Що зрозуміло, адже навіть у випадку з Sense Bank, для націоналізації якого підготували зміни в законодавство, держава може зіштовхнутися із міжнародними судовими позовами через «недоторканість права власності» в міжнародному праві.

Президент «Київстар» Олександр Комаров в інтерв’ю «Форбс» 13 липня називав можливу націоналізацію оператора «прикрою помилкою» та «великим ударом по інвестиційній привабливості» країни, втім також заявив, що «цього ризику не існує».

«Рішення про націоналізацію було би прикрою помилкою, великим ударом по інвестиційній привабливості і предметом довготривалого міжнародного судового розгляду. Але я вважаю, що цього ризику не існує. Піару навколо – багато, але це трохи «білий шум». Чи допомагає він працювати? Ні. Але працювати треба. Бо десятки мільйонів людей мають отримувати зв’язок. Кожен день «Київстар» приймає сотні тисяч абонентів з інших мереж через національний роумінг» – зазначав тоді Комаров.

В самому «Київстар», попри підсанкційних акціонерів, впевнені у своїй міцній юридичній позиції, заявляючи, що «жоден акціонер не здійснює вирішального впливу на діяльність VEON» і, відповідно, на роботу оператора. Приводимо заяви пресслужби компанії повністю:

«Нам нічого не відомо про націоналізацію. Компанія не коментує чутки та домисли. Акції VEON торгуються на фондових біржах США та Євросоюзу. Серед власників акцій – тисячі юридичних та фізичних осіб, у тому числі інвестиційні фонди США, Великобританії, Італії та ін. Жоден акціонер не має мажоритарного пакета акцій і не здійснює вирішального впливу на діяльність VEON і, відповідно, на діяльність «Київстар».

Група VEON ще на початку повномасштабної війни заявила про рішення вийти з ринку росії. 30 травня 2023 року компанія завершила виконання необхідних юридичних формальностей і процедур, пов`язаних з цією ініціативою, про що повідомила громадськість. Особи, з-поміж акціонерів VEON, які потрапили під санкції США та Великобританії, не мають впливу на діяльність телеком групи. Відповідно до загальнодоступної інформації, їм заблоковано доступ до їх фінансових активів.

ПрАТ «Київстар» не має кінцевих бенефіціарних власників, тобто осіб, які могли здійснювати вирішальний вплив на управління та/або контролювати діяльність компанії. «Київстаром» керує український менеджмент і Рада директорів, що складається із громадян США, ЄС та України. Компанія «Київстар» працює виключно в українському правовому полі й керується законодавством України».

В будь-якому випадку можна констатувати, що наразі абонентам «Київстар» немає про що переживати, ніяких реальних кроків до націоналізації оператора з боку держави поки що не відбувається. Та навіть у випадку, якщо це колись станеться, то негайно не вплине на роботу одної із найбільших телеком-компаній країни, адже навіть у мирний час зв’язок має стратегічне значення, не кажучи вже про воєнний стан.