Після запуску Mazda CX-60 в Україні місцевий імпортер не зупинився й замахнувся на ще більше. У кількох сенсах цього слова. Адже йдеться про кросовер Mazda CX-90, який пропонує багато «най-най-най»: найбільш потужний двигун, найбільші розміри та салон, найвища ціна. Зараз все розповім детально.

Новий кросовер Mazda: більше… більше… ЩЕ БІЛЬШЕ!

Свого часу, кросовер Mazda CX-60 став першим втіленням нової платформи з серії Large Product Group, але вже тоді було зрозуміло – нас очікують й більш габаритні автомобілі. Наприклад, як флагманський кросовер Mazda CX-90, що має 5,12-метрову довжину – ого, чимало!

Причому цікаво: зростання довжини кузова в основному відбувається завдяки збільшенню задньої частини кузова. Фактично передня частина Mazda CX-90 до центральної стійки даху дуже нагадує Mazda CX-60, а ось далі маємо величезні дверцята та нескінченний дах, який тримає масивна задня стійка. Такі форми логічні, адже Mazda CX-90 має три ряди сидінь. Однак про салон поговоримо потім, а зараз – саме про зовнішність, габарити, дизайн.

Новий кросовер Mazda CX90 є флагманом для марки Mazda – це він намагається показати не лише дизайном, але й розмірами: довжина 5,12 метра, ширина 1,99 метра, висота 1,75 метра, колісна база 3,12 метра. Заявлений кліренс перевершує 20 сантиметрів, для автомобіля пропонуються 21-дюймові колісні диски. Але чим ще, окрім розмірів, довести флагманську позицію?

Наприклад, потужним двигуном. Під капотом автомобіля Mazda CX-90 ховається бензиновий рядній 6-циліндровий бензиновий турбодвигун з довжелезним позначенням 3.3 SkyActive TURBO MHEV48. Що, знову згадали модель Mazda CX-60 зі словами «це все вже було»? Не поспішайте з висновками!

Адже кросовер Mazda CX-90 отримав більш потужну версію двигуна: маємо 345 к.с. та 500 Нм крутного моменту. Такі показники роблять кросовер Mazda CX-90 найбільш потужним дорожнім серійним автомобілем за всю історію компанії. А ще таки показники роблять Mazda CX-90 доволі динамічним та швидким, навіть з урахуванням чималої (2103 кг) спорядженої маси: обіцяне прискорення до «сотні» за 6,9 секунди та максимальна швидкість 210 км/год.

Трансмісія очікувана – поєднання 8-ступеневого «автомату» та повного приводу. Також автомобіль запропонує систему вибору режимі руху MI-DRIVE: звичайний, спортивний, позашляховий режим, а також додатковий режим для буксирування. Проте ось чого кросовер Mazda CX-90 не пропонує українським покупцям, то це альтернативної PHEV-версії, яка представлена в гамі моделі на інших ринках.

Іншим варіантом силової установки для Mazda CX-90 є цікавий PHEV-гібрид: він поєднує 2,5-літровий 4-циліндровий атмосферний двигун та електромотор. Попри невеликий об’єм ДВЗ (як так мало для великого автомобіля?!), завдяки електромотору сумарна потужність виходить 327 к.с. – майже порівняно з вищезгаданим 3,3-літровим турбомонстром. Плюс є бонус у вигляді акумулятора на 17,8 кВт·год, що дозволяє подолати 42 км на електроприводі. Непогано? Нажаль, але версія Mazda CX-90 PHEV в українському прайсі не заявлена. Сподіваюсь «поки не заявлена». А що заявлено?

Комплектація лише одна, проте місць в салоні – аж сім

Отже, що ми маємо для України: великий кросовер й безальтернативний 3,3-літровий двигун у поєднанні з «автоматом» та повним приводом. До речі комплектація теж безальтернативна. На цей момент для автомобіля Mazda CX-90 в Україні заявлена лише одне, але максимальне виконання PREMIUM-LINE.

В переліку оснащення – світлодіодні адаптивні фари AHL та 21-дюймові колісні диски, шкіра NAPPA, підігрів та вентиляція передніх сидінь, підігрів задніх сидінь, протисонцеві шторки та окремий «клімат» позаду, цифрова 12,3-дюймова панель приладів, центральний сенсорний 12,3-дюймовий дисплей, бездротове підключення Android Auto та Apple CarPlay, адаптивний круїз-контроль АСС, аудіо BOSE та проєкційний дисплей, комплекс систем безпеки I-ACTIVSENSE тощо. Ціна Mazda CX-90 3.3 8AT 4WD 345 PREMIUMLINE – 2 498 400 грн або $65 тис.

На перший погляд, передня частина салону Mazda CX-90 знову нагадує CX-60, та й більшість оснащення ми вже бачили на прикладі молодшої моделі. Але головне для автомобіля Mazda CX-90 починається за першим рядом сидінь: збільшення простору для пасажирів, наявність третього ряду сидінь. До речі, десь у світі існують варіанти Mazda CX-90 з 6-місним салоном та окремими «капітанськими» кріслами другого ряду. Проте для України обіцяні саме 7-місні автомобілі. Важливо, що лише банальним нарощуванням простору справа не завершилась: для пасажирів другого ряду обіцяно окремий «клімат» та підігрів сидінь – наче й дрібниці, але насправді це дуже важливі дрібниці.

Що ще можна додати? Наприклад, інформацію про об’єм багажника: мінімум 257 літрів (коли встановлено всі три ряди сидінь), або 608 літрів (коли складені спинки третього ряду сидінь), або максимум 2025 літрів (також складено спинки другого ряду сидінь). А ще можна додати, що споживання палива по місту обіцяно на рівні 11,6 літра на 100 км; споживання на трасі заявлено на рівні 7,2 л на 100 км шляху. Тобто, з урахуванням 74-літрового бака, це обіцяє нам 1000 км пробігу!

Отже, потенційно виходить гарний «лайнер» для дальніх дистанцій: просторий, зручний, потужний. Справжній флагман, який має комфортно довезти сім’ю на омріяний відпочинок, а компанію Mazda – піднести на новий рівень в автомобільному світі.