Дизельні двигуни останнім часом не шануються в Європі: спочатку вони приваблювали економічністю, але потім виникли зауваження до брудного вихлопу через часточки сажі, а далі все продовжилось боротьбою з оксидами азоту. Тому дизелі поступово потрапляють під місцеві заборони: наприклад, в’їзд до певних міст. Йде агітація за впровадження бензинових гібридів: вони більш «еко»-чисті, а гібридна складова дозволяє отримати гарні показники споживання палива.

Виробники автомобілів реагують відповідно, змінюючи власний модельний ряд. Й це призводить до таких наслідків – компанія Volvo відмовиться від виробництва автомобілями дизельними двигунами вже з початком 2024 року. Останніми екземплярами з турбодизелями стануть актуальні моделі Volvo (на кшталт Volvo XC60), які далі будуть випускатись у бензинових або бензо-гібридних версіях.

А якщо казати загалом, то попереду нас чекають лише електромобілі – першими «дзвіночками» того вже стали Volvo EX30 та Volvo EX90.

Загальний план розвитку компанії Volvo передбачає повну електрифікацію модельного ряду до 2030 року. Схоже, до того часу буде завершено випуск всіх автомобілів наявної модельної лінійки, а наступні новинки будуть лише виключно електромобілями. Таким чином, ще є певний час для плавного та поступового заміщення автомобілів та зміни модельного ряду.

Але тенденції очевидні та зрозумілі вже зараз: спочатку «стоп» для дизелів, потім прийде час й для бензинових двигунів – і далі лише електромотори.