Компанія Volvo нарешті показала свою нову модель Volvo EX30 – це компактний електричний кросовер, другий представник лінійки виключно електромобілів EX.

Причому кросовер дійсно компактний: маючи 4,23-метрову довжину та 2,65-метрову колісну базу, новинка Volvo EX30 значно менше, ніж колись найменші моделі компанії – Volvo XС40 та Volvo С40. Але кросовер Volvo EX30 не збирається поступатись «старшим братам»: фірмовий дизайн з Т-подібними лініями у фарах, широкі «плечі» над задніми колесами, масивні стійки даху. Причому окрім основної моделі Volvo EX30 очікується також поява Volvo EX30 Cross Country з темними захисними накладками та шинами для бездоріжжя.

Крім того, вже зараз відомо про випуск кількох версій електромобіля з точки зору двигунів та акумуляторів. Базовим варіантом буде Volvo EX30 з одним електромотором (200 кВт або 272 к.с.) та приводом на задні колеса. Акумулятор ємністю 54 кВт·год має забезпечити 344 км пробігу за циклом WLTP.

Якщо цього замало, то можна замовити варіант зі збільшеним акумулятором – 69 кВт·год обіцяють вже 480 км пробігу. А якщо вимагається ще й більша потужність, то варто обрати версію з двома електромоторами та повним приводом: сумарно 315 кВт або 428 к.с. мають забезпечити прискорення до «сотні» за 3,6 секунди.

Немало цікавого й в салоні електромобіля Volvo EX30.

Наприклад, увагу привертає нове кермо з сенсорними кнопками. Або відсутність традиційної панелі приладів поруч з ним. Крім того, зверніть увагу на вертикальний центральний дисплей, що елегантно огинає повздовжня лінія передньої панелі. А ще зверніть увагу на оздоблення: схоже на «зоряне небо» або шліфований граніт.

Новинка Volvo EX30 доступна для замовлення у виробництво вже від сьогодні. Продажі електромобілів стартують наприкінці поточного року або на самому початку 2024-го в залежності від певного ринку. Проте Україна точно має бути в переліку.