Сьогодні вночі Повітряні сили ЗСУ завдали удару по суднобудівному заводу імені Орджонікідзе у Севастополі. Під час атаки, у якій, скоріш за все, були задіяні ракети SCALP-EG / Storm Shadow, було пошкоджено два російські військові кораблі, що перебували на ремонті.

Про атаку сповістив офіційний Телеграм-канал командувача Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенанта Миколи Олещука, пізніше інформацію підтвердили російські пабліки та офіційні канали.

«А поки окупантів «штормить» і вони досі оговтуються від нічної бавовни у Севастополі, подякую пілотам Повітряних Сил Збройних Сил України за чудову бойову роботу! Далі буде…» – написав командувач, натякаючи на використання саме ракет Storm Shadow.

Повітряні Сили ЗСУ вразили російський корабель та підводний човен у гавані Севастополя

Згідно з інформацією OSINT-аналітиків та супутниковими знімками, у сухому доці суднобудівного заводу на момент удару знаходились великий десантний корабель проєкту 775 та підводний човен проєкту 877/636. За деякими даними, це ВДК «Минск» та підводний човен «Ростов-на-Дону», які отримали пошкодження. Крім того, повідомляється про 2 загиблих та 26 постраждалих працівників підприємства.

Повітряні Сили ЗСУ вразили російський корабель та підводний човен у гавані Севастополя

Відповідно до аналізу Мілітарного, ВДК «Минск» отримав серйозні ушкодження внаслідок влучання в район машинного відділення та масштабної пожежі. Кораблі проєкту 775 будувалися у Польщі за часів Варшавського договору, тож скоріш за все ВДК «Минск» ремонту не підлягає.

ВДК «Минск» – це корабель, однотипний з ВДК «Оленегорский горняк», який було уражено українським ударними морськими БНА в бухті Новоросійська на початку серпня 2023 р.

Повітряні Сили ЗСУ вразили російський корабель та підводний човен у гавані Севастополя

Щодо можливого ураження підводного човна проєкту 877/636 «Варшавянка», то точної інформації про наслідки поки що нема. Цей човен є носієм крилатих ракет «Калибр», тож навіть незначне ураження корабля – це вже добре. Але сподіваємось на краще.

Якщо ураження «Ростова-на-Дону» підтвердиться, це, здається, буде перше бойове ураження підводного човна з часів Другої світової війни.

Повітряні Сили ЗСУ вразили російський корабель та підводний човен у гавані Севастополя

Дизель-електричний підводний човен Б-237 «Ростов-на-Дону» – один з новітніх підводних човнів РФ, його було спущено на воду лише у 2014 р. Човен має вартість більше ніж $300 млн та може використовувати крилаті ракети «Калібр» з частини носових торпедних апаратів калібру 533 мм.

Що під час атаки на Севастополь робило ППО окупантів, достеменно не відомо.