Після атаки невідомих морських дронів у бухті Новоросійська помічено військовий корабель з креном на лівий борт у супроводі трьох рятувальних буксирів. Судячи з усього, це великий десантний корабель проєкту 775 «Оленегорский горняк», який отримав суттєві пошкодження.

Про атаку морських дронів на бухту Новоросійська в ніч на п’ятницю, 4 серпня 2023 р., повідомляє Мілітарний з посиланням на Telegram-канали країни-агресора, а також пропагандистські ЗМІ. Згідно з доповіддю міноборони РФ, атаку було відбито, а обидва морських БНА (безпілотні надводні апарати) знищено. Але ранкові кадри з Новоросійська говорять про протилежне.

OSINT-аналітики ідентифікують пошкоджений корабель як великий десантний корабель проєкту 775 «Оленегорский горняк». Він відноситься до того самого класу, що й ВДК ВМС України «Костянтин Ольшанський», захоплений Росією у 2014 р. «Оленегорский горняк» входив до складу Північного флоту РФ, у Чорне море його було переведено напередодні повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 р.

Крім того, вже з’явилося відео з атакуючого дрона, яке не залишає сумніву, що російський корабель було суттєво пошкоджено.

Згідно з деякими неперевіреними інтернет-джерелами, ця атака – спільна операція СБУ та Військово-морських сил ЗСУ. В атаці брали участь дрони, оснащені 450 кг вибухівки. Якщо це дійсно атака ЗСУ, а скоріш за все так і є, то це найбільша дальність, на яку завдавали удару українські морські дрони. Щоб дістатися до Новоросійська, БНА мали подолати близько 700 км в обхід Криму.

Чекаємо на офіційне підтвердження від СБУ та Генштабу.