Компанія SpaceX Ілона Маска навмисно блокувала роботу супутникового інтернету Starlink, що проявилося на полі бою в Україні в 2022 році. Про це пише The New Yorker.

Мільярдер долучився до допомоги Україні невдовзі після вторгнення росії в лютому минулого року. Тоді поряд зі звичайними наступальними діями Кремль здійснював кібератаки на українську цифрову інфраструктуру. Starlink вибрали в якості потенційного рішення в цій ситуації.

Встановлені на тринозі тарілки з’єднуються з мережею супутників. Пристрої мають обмежений радіус дії, але це стало їхньою перевагою, адже росії було б важко повністю заблокувати український зв’язок.

Попри значні переваги такого рішення ніхто не подумав про значення, яке потенційно може мати особистий контроль Ілона Маска. За словами трьох людей, причетних до приходу Starlink в Україну, на той момент думки були довкола смерті людей і необхідності діяти.

У наступні місяці в Україну вдалося передати тисячі одиниць обладнання Starlink. Український військовий Микола, який відповідав за підтримку доступу до Starlink на передовій, назвав це важливою основою зв’язку на полі бою.

Спершу Ілон Маск демонстрував беззастережну підтримку українській справі, але згодом SpaceX почала сумніватися в ціні.

«Ми не в змозі надалі дарувати термінали Україні або фінансувати існуючі термінали протягом невизначеного періоду часу», – повідомив директор SpaceX із державних продажів у листі до Пентагону у вересні минулого року.

Ілон Маск також був дедалі більше стурбований тим фактом, що його технологія використовується для ведення війни. На конференції в Аспені, де були присутні бізнесмени та політичні діячі, він навіть висловив підтримку володимиру путіну та заявив про необхідність переговорів. Рід Хоффман, який разом із Ілоном Маском заснував PayPal, заявив, що той, схоже, «клюнув на наживку путіна разом із гачком, ліскою та грузилом».

Невдовзі мільярдер опублікував у Twitter пропозицію щодо власного мирного плану, який передбачав проведення нових референдумів для перегляду кордонів України і надання росії контролю над Кримом.

Крім цього, він зображував начебто неминучість результату на користь росії та провів серед підписників опитування щодо цього плану. Більшість висловилася проти ідеї Ілона Маска.

Тим не менш, його симпатії почали проявлятися на полі бою. Одного дня українські війська, які просувалися на півдні, раптово опинилися без зв’язку. За словами військового Миколи, вони були дуже близько до лінії фронту.

«Ми перетнули цей кордон, і Starlink перестав працювати, – заявив він та додав, що наслідки були негайними. – Зв’язок перервався, підрозділи були ізольовані. Коли ти в наступі, особливо командирам, потрібен постійний потік інформації з батальйонів. Командирам доводилося виїжджати на поле бою, щоб бути в радіусі дії радіозв’язку, ризикуючи собою… Це був хаос».

Інший українець, який брав участь у бойових діях, розповів, що його «розбудили десятки дзвінків, в яких йшлося про те, що вони втратили зв’язок і повинні відступити».

Financial Times повідомила, що перебої зі зв’язком зачепили підрозділи в Херсоні, Запоріжжі, Харкові, Донецьку та Луганську. Американські та українські посадовці вважають, що SpaceX перервала зв’язок через геозони, обмеживши зони доступу.

Для розв’язання ситуації була проведена серія зустрічей. Особлива роль Маска створила незвичні виклики. Пентагону потрібно було б досягти контрактної домовленості зі SpaceX, щоб, як мінімум, Маск «не міг прокинутися одного ранку і просто вирішити, що він більше не хоче цим займатися».

«Для нас це був своєрідний спосіб зафіксувати послуги по всій Україні. Це могло б принаймні запобігти тому, щоб Маск взагалі вимкнув вимикач», – пояснив колишній заступник міністра оборони США Колін Каль.

Саме він вмовляв Ілона Маска не вимикати Starlink в Україні. Мільярдер був переконаний не одразу.

«Я дійшов висновку, що він почав нервувати через те, що в Росії дедалі частіше вважають, що участь Starlink сприяє українським військовим зусиллям, і шукав спосіб заспокоїти російську стурбованість», – додав Колін Каль.

Тим не менш, Ілон Маск погодився дати Пентагону більше часу. Він також відмовився від своїх погроз припинити обслуговування. А в червні цього року Міністерство оборони США оголосило, що досягло угоди зі SpaceX.