Reddit зіткнувся з проблемою якості контенту після того, як нещодавно замінив деяких модераторів. Про ситуацію та її можливі наслідки пише Ars Technica.

Проблема з’явилася після того, як Reddit навесні оголосив про підвищення вартості API. Таке рішення платформи обурило сабредитів, тож вони оголосили про акцію протесту. В її межах чимало сабредитів стали приватними.

У відповідь на це Reddit почав тиснути на модераторів, які встановлювали статус приватності для своїх спільнот, вимагаючи зробити їх знову відкрити. Зрештою Reddit почав брати під контроль деякі протестні сабредити, а їхніх модераторів видаляти. Так, приміром, сталося із сабредитом r/malefashionadvice.

Зараз, коли чимало модераторів були усунені, постало питання про якість контенту на сабредитах, якими вони опікувалися. Наприклад, сумнівні дописи з’явилися на r/canning, де публікують поради щодо консервації. Це сталося після того, як влітку Reddit усунув звідси двох модераторів, які мали високий освітній ступінь. Нинішнім модераторам начебто бракує досвіду, тож вони можуть пропустити небезпечну пораду. А це загрожує людському здоров’ю.

«Найбільше я боюся, що хтось скористається небезпечним рецептом, розміщеним на сабредиті, і серйозно захворіє або загине», – сказав анонімно один із колишніх модераторів.

Подібна ситуація стосується й сабредита r/homeautomation, де можна знайти поради щодо домашньої автоматизації. Його колишній модератор також переймається через можливу небезпечну дезінформацію, особливо коли йдеться про питання щодо електрики.

Натомість новий модератор цього сабредита запевняє, що цікавиться темою домашньої автоматизації. Однак вважає, що знання предметної області не є критично важливим для належної модерації.

«Модератор на Reddit, ймовірно, рідко є експертом у темі, яку він модерує. Замість цього він є пристрасним членом спільноти, який бачить цінність в обміні інформацією між членами спільноти, і ми всі будемо працювати разом, щоб переконатися, що ніхто не торкнеться дроту під напругою», – сказав він.

Між тим, у Reddit запевняють, політика платформи щодо контенту забороняє багато видів шкідливого контенту та інші форми маніпулювання контентом. Тут також звернули увагу на підхід платформи до модерації.

«…користувачі та модератори мають право встановлювати та застосовувати правила своїх спільнот, які можуть бути навіть суворішими, ніж наша Політика щодо контенту. Користувачі також мають право «підтримувати» і «не підтримувати» контент, що впливає на те, наскільки видимим стає той чи інший фрагмент контенту», – зазначили в Reddit.

Нагадаємо, що акція протесту через ціноутворення Reddit стартувала в червні.