Десятки сабредитів та модераторів із 12 червня збираються «перейти в тінь», тобто стати приватними, у відповідь на підвищення цін на API з боку Reddit. Про це повідомляє Engadget.

До акції мають намір долучитися такі відомі сабредити, як Earthporn, LifeProTips, ReactionGIFs та Videos. На думку учасників протесту, нова політика Reddit фактично закриє доступ стороннім клієнтам. Очікується, що деякі протестувальники відновлять публічний доступ за 48 годин, однак деякі ізолюються до вирішення ситуації з Reddit.

Учасники акції закликають користувачів писати повідомлення адміністраторам платформи. Водночас вони просять їх лишатися стриманими, ввічливими, розважливими та законослухняними, адже груба поведінка та погрози не привернуть людей на їхній бік.

Нагадаємо, що застосунок Apollo, який дозволяє користувачам взаємодіяти з Reddit на iOS, може зіткнутися з мільйонними штрафами через нову платну модель API у Reddit. За словами розробника додатка Крістіана Селіга, Reddit може стягувати з Apollo близько $20 млн на рік, якщо він працюватиме в нинішніх масштабах.

Неоднозначна ситуація виникла після того, як у квітні Reddit оголосив про зміни у своїй політиці API. Вони передбачають обмеження на кількість запитів до API, зробленими сторонніми клієнтами, такими як Apollo.

Як відомо, сабредити й раніше відгороджувалися від Reddit на знак протесту. Приміром, у 2021 році десятки сабредитів стали приватними, щоб привернути увагу до дезінформації про Covid-19, яку дозволяли поширювати на платформі. Після цього Reddit забанив одну спільноту й помістив на карантин 54 інші. Хоча ці дії були пов’язані зі зловживаннями, а не зі спірним контентом.