Процесори – нова нафта і кожна країна хоче мати власну розробку та виробництво напівпровідників. Попри те, що на території КНР знаходиться багато високотехнологічних виробництв, з hi-end процесорами у Китаю поганенько, особливо після обмежень, введених урядом США. Тому КНР запроваджує власний Chips Act. Про це пише Reuters.

Як повідомляють джерела Reuters, уряд КНР збирається запустити новий державний інвестиційний фонд, який має на меті залучити близько $40 млрд для напівпровідникового сектору. Ймовірно, це буде найбільший із трьох фондів, заснованих Китайським інвестиційним фондом індустрії інтегральних схем, також відомим як Великий фонд.

Мета в 300 млрд юанів ($41 млрд) перевищує кошти, зібрані аналогічними фондами у 2014 та 2019 рр. Попередні фонди, згідно з урядовими звітами, зібрали 138,7 млрд юанів і 200 млрд юанів відповідно.

Одним з основних напрямків інвестицій стане придбання обладнання для виробництва мікросхем, доступ до якого для Китаю наразі обмежений.

Сі Цзіньпін давно наголошував на необхідності самозабезпечення КНР напівпровідниками. Ця потреба стала ще гострішою після того, як Вашингтон запровадив ряд заходів експортного контролю через побоювання, що Пекін може використовувати передові чіпи для посилення свого військового потенціалу.

Процес збору коштів триватиме, ймовірно, місяці, і поки що не зрозуміло, коли саме буде запущено третій фонд або чи будуть внесені зміни у ці плани.

Серед спонсорів двох попередніх Великих фондів – міністерство фінансів та державні компанії з великими прибутками, такі як China Development Bank Capital, China National Tobacco Corporation та China Telecom.

Протягом багатьох років Великий фонд надавав фінансування двом найбільшим виробникам мікросхем Китаю – Semiconductor Manufacturing International Corporation та Hua Hong Semiconductor, а також виробнику флеш-пам’яті Yangtze Memory Technologies, та ряду менших компаній і фондів.

Попри ці інвестиції, індустрія мікросхем Китаю все ще не в змозі грати значну роль на глобальному ринку, особливо у тому, що стосується передових мікросхем.