Виконавчий продюсер Bethesda Game Studios Тодд Говард звернувся з листом до співробітників з приводу релізу Starfield, першого нового IP Bethesda за 25 років. Текст листа приводить Windows Central, ми надаємо його повний переклад.

«Від Тодда Ховарда, директора Starfield:

Я постукав у двері Роберта Альтмана. «Маєш кілька хвилин?»

«Звичайно».

Це був початок 2013 року, ми розробляли Fallout 4, а Skyrim все ще мав величезний успіх. Я прийшов, щоб запропонувати йому нашу наступну гру. Це буде не продовження наших поточних ігор (він почав виглядати занепокоєним), а велика космічна рольова гра та наше перше нове IP за понад 25 років (він виглядає зацікавлено). Це буде гра про пошук нашого місця у Всесвіті (легке нерозуміння). Ви будете досліджувати галактику так, як це можна зробити лише у відеогрі. І називатися вона буде – Starfield (посмішка).

«Звучить фантастично».

Роберт був би першим, хто завжди вірив у нас, незалежно від ситуації. Наш шлях до створення Starfield був би довгим і звивистим, на цьому шляху ми створювали інші ігри (Fallout 4, Skyrim SE, Fallout Shelter, Skyrim VR, Fallout 76, знову Skyrim…). Під час основної частини розробки з 2020 по 2023 рік ми побачили величезні зміни у нашому житті. Глобальна пандемія, смерть Роберта та приєднання до Xbox.

Це неймовірно – дістатися до цього моменту, коли Starfield нарешті запускається цього тижня. Вона існує лише тому, що усі інші теж вірили в неї. Десятиліттями усі працівники ZeniMax підтримували нас, роблячи все, що можливо для студії. Особлива подяка нашим видавничим командам, які прагнули зробити не просто ще один реліз, а те, що захопило б уми та надихнуло геймерів в усьому світі. Подяка і нашим партнерам із команд контролю якості, які мали важке завдання перевірити гру, де може статися (і станеться) все що завгодно. Подяка Джеймі Ледеру та нашим командам адміністраторів/HR, які підтримували нас у найскладніші роки, з якими кожен із нас коли-небудь стикався.

І, звичайно ж, є ще Філ Спенсер. Його підтримка кожної гри та кожного гравця була непохитною та запеклою. Приєднання до Xbox зблизило нас із багатьма людьми, з якими ми працювали понад 20 років. Я не можу уявити кращого місця для створення ігор, де процвітає різноманітність студій, творців та проєктів. Ця підтримка надходила від усієї команди керівництва Xbox в усіх сферах видавництва та підтримки розробників. Особлива подяка чарівникам із ATI, чиї заклинання й закляття допомогли зробити нашу гру найефективнішою.

Найголовніше – це команда, з якою я працюю в Bethesda Game Studios. Це неймовірне благословення бути оточеним такою кількістю талановитих і надихаючих людей щодня. Такі моменти змушують задуматися. Деякі з нас разом десятиліттями, деякі приєдналися нещодавно, але в усіх одна пристрасть. Я пишаюся їхньою відданістю створенню чогось справді особливого.

Нарешті, величезна подяка всім вам у родині Xbox і Bethesda. Ваш ентузіазм і підбадьорення значать для нас багато. Створення цієї гри було однією із найскладніших і захоплюючих подій у нашій кар’єрі – подорож, яку ми ніколи не забудемо. І коли ми підходимо до кінця цього розділу, ми передаємо гру вам. Кожен із вас отримує Starfield з раннім доступом і може почати грати цієї п’ятниці, 1 вересня, але оскільки це один глобальний час, ви можете почати грати в четвер увечері (дякую, Нова Зеландія!).

Ми сподіваємося, що ви отримаєте шанс зіграти, і що ваша подорож буде такою ж корисною, як і наша.

Усього найкращого, Тодд»

Тодд Говард і справді пишається цим проєктом. Він працює у Bethesda з 1994 року, тобто вже майже 30 років, і пройшов шлях від продюсера та молодшого дизайнера (перша гра – The Terminator: Future Shock (1995)) до директора та ексклюзивного продюсера студії. З 1996 р. він почав працювати над серією The Elder Scrolls (перша гра The Elder Scrolls II: Daggerfall (1996)). Як каже сам Тодд, цикл розробки ігор збільшується і, ймовірно, він створить ще не дуже багато нових проєктів; можливо, The Elder Scrolls VI стане його останньою грою, тож Starfield – передостання. І схоже, весь колектив Bethesda виклався цього разу на усі сто.

Нагадаємо, над Starfield працюють і українці. Нещодавно ми робили велике інтерв’ю з Іллею Гуляєвим, українським художником з Bethesda Game Studios. Він теж казав, що Starfield виглядає неймовірно і надихає навіть тих, хто бачив багато гарних ігор за останні 25 років.

Щодо української мови в Starfield, то її поки що нема. Петиція на change.org про додавання української, про яку ми вже писали, зібрала 10 903 підписів, але це насправді ніяк не пов’язано з бажанням та можливістю Bethesda додати в гру українську. Принаймні на старті її точно не буде.

Ранній доступ до Starfield починається завтра 1 вересня о 3:00 за Києвом. Згідно з коментарями деяких журналістів, які вже почали грати, Starfield – найменш забагована гра Bethesda за усю історію студії.