Військово-повітряні сили США хочуть витратити близько $5,8 млрд на створення до 2000 безпілотних дронів зі штучним інтелектом. Вони зможуть «служити» разом із пілотами-людьми. Про це пише The Register.

Вартість кожного апарату складатиме близько $3 млн – це значно дешевше за пілотовані винищувачі, такі як F-35 або F-22. Відповідну п’ятирічну програму будівництва має схвалити Конгрес США.

Передбачається, що дрони матимуть різні ролі, тож їх оснащуватимуть відповідно до задач та конкретної місії. Приміром, різні типи безпілотників зі ШІ можуть виконувати спостереження або вести бойові дії разом із пілотами-людьми.

Раніше цього місяця стало відомо, що повітряні сили США протягом трьох годин керували 30-футовим (9,15 м) безпілотником XQ-58A Valkyrie у межах першого в своєму роді льотного випробування під управлінням штучного інтелекту.

В червні також повідомлялося, буцімто безпілотник зі штучним інтелектом під час симуляції місії з придушення ворожої протиповітряної оборони (SEAD) вийшов із-під контролю та «вбив» свого оператора-людину, бо той заважав йому виконати місію. Але згодом офіційний представник ВПС США заявив, що «обмовився» про цей інцидент.