Офіційний представник ВПС США заявив, що «обмовився» про «вбивство» безпілотником зі штучним інтелектом оператора-людини під час імітаційного тесту. Про це в електронному листі повідомило Королівське авіаційне товариство, на заході якого полковник Такер «Сінко» Гамільтон зробив відповідну заяву, пише The Vice.

«Полковник Гамільтон визнає, що він «обмовився» у своїй презентації на саміті FCAS, а «симуляція несанкціонованого ШІ-дрона» була гіпотетичним «уявним експериментом» з-поза меж військових, заснованим на правдоподібних сценаріях і ймовірних результатах, а не реальною симуляцією ВПС США», – сказано в листі організації.

За словами Такера Гамільтона, якого цитують в авіаційному товаристві, такий експеримент не проводили.

«Ми ніколи не проводили цей експеримент, і нам не потрібно було б його проводити, щоб зрозуміти, що це правдоподібний результат, – зауважив полковник. – Незважаючи на те, що це гіпотетичний приклад, він ілюструє реальні виклики, пов’язані з можливостями ШІ, і саме тому ВПС США прихильні до етичного розвитку ШІ».

Проведення таких випробувань заперечила також прессекретарка ВПС США Енн Стефанек в інтерв’ю виданню Insider.

«Міністерство військово-повітряних сил не проводило жодних подібних симуляцій з використанням безпілотників і залишається відданим етичному й відповідальному використанню технології штучного інтелекту, – сказала вона. – Схоже, що коментарі полковника були вирвані з контексту й мали анекдотичний характер».

Раніше полковник Такер «Сінко» Гамільтон, командир оперативної групи 96-го випробувального крила і начальник відділу випробувань та експлуатації ШІ ВПС США заявив, що безпілотник зі штучним інтелектом під час симуляції місії з придушення ворожої протиповітряної оборони (SEAD) вийшов із-під контролю та «вбив» свого оператора-людину, бо той заважав йому виконати місію.