NASA визнала липень 2023 р. найспекотнішим з початку спостережень

Ми вже звикли до щомісячних новин від NASA, яка визнає кожен наступний місяць найспекотнішим за всю історію спостережень. Що ж, липень 2023 р. не підвів науковців, він видався найспекотнішим з 1880 р.

Липень 2023 року був на 0,24°C теплішим, ніж будь-який інший липень у звітах NASA, і на 1,18°C теплішим, ніж середній липень між 1951 і 1980 роками.

Частини Південної Америки, Північної Африки, Північної Америки та Антарктичного півострова були особливо спекотними, тут температура піднялася приблизно на 4°C вище середнього. Рекордний липень продовжує довгострокову тенденцію потепління, згідно з даними NASA, п’ять найспекотніших липнів з 1880 року припали на останні п’ять років.

«Цей липень був не просто теплішим, ніж будь-який попередній липень – це був найтепліший місяць у нашій історії, яка сягає 1880 року», – сказав директор Goddard Institute for Space Studies (GISS) Гевін Шмідт. – «Науці ясно, що це ненормально. Тривожне потепління в усьому світі зумовлене в основному викидами парникових газів, спричиненими діяльністю людини. І це підвищення середніх температур викликає небезпечну екстремальну спеку, яку люди відчувають тут в США та в усьому світі».

Судячи з того, що ми бачимо зараз за вікном серпень 2023 р. теж буде найспекотнішим в історії.

Нагадаємо, у NASA очікують, що 2024 рік може стати ще спекотнішим через відсутність значного прояву Ель-Ніньо.