Людство ще не побачило значного прояву Ель-Ніньо, тож 2024 рік, швидше за все, буде для планети ще теплішим. Таку думку висловили вчені NASA, повідомляє CNN.

Ель-Ніньо – природне кліматичне явище в тропічній частині Тихого океану, яке спричиняє вищу за середню температуру морської поверхні та впливає на погоду.

За словами кліматолога і директора Інституту космічних досліджень ім. Годдарда NASA Гевіна Шмідта, це явище почалося лише в останні місяці, тому поки не має значного впливу на погодні умови.

«Насправді це явище тільки виникло, і те, що ми бачимо, не пов’язане з Ель-Ніньо, – сказав він. – Ми спостерігаємо загальне потепління практично скрізь, особливо в океанах… Причина, чому ми вважаємо, що це триватиме, полягає в тому, що ми продовжуємо викидати парникові гази в атмосферу. Поки ми не припинимо це робити, температура буде продовжувати зростати».

Гевін Шмідт також вважає, що з ймовірністю 50 на 50 нинішній рік стане найтеплішим за всю історію спостережень. Але саме через Ель-Ніньо наступний рік може перевершити 2023-й.

«Ми очікуємо, що 2024 рік буде ще теплішим, тому що ми почнемо з Ель-Ніньо, – зазначив експерт. – Пік цього явища припаде на кінець цього року, і те, наскільки воно буде сильним, матиме великий вплив на статистику наступного року».

Він також зауважив, що підвищення температури відповідає прогнозам вчених, оскільки люди спалюють більше викопного палива та викидають в атмосферу більше парникових газів.

Раніше NASA визнало червень 2023 року найспекотнішим за всю історію спостережень.