9 серпня 2023 р. у більшості інтернет-користувачів Казахстану перестав відкриватися сайт Yandex.kz. Як сповіщає пресслужба Міністерства цифрового розвитку Республіки Казахстан, це пов’язане з обмеженням доступу до цього вебресурсу. Про це пише Zakon.kz.

«З 9 серпня 2023 року призупинено роботу доменного імені www.yandex.kz за розміщення інтернет-ресурсу на апаратно-програмних комплексах поза територією Республіки Казахстан відповідно до підпункту 6) пункту 16 Правил реєстрації, користування та розподілу доменних імен у просторі казахстанського сегмента інтернету, затверджених наказом міністра оборонної та аерокосмічної промисловості Республіки Казахстан від 13 березня 2018 року № 38/НҚ», – прокоментували у пресслужбі Міністерства цифрового розвитку РК.

Раніше у низці казахських ЗМІ з’явилася інформація про те, що ФСБ РФ отримає цілодобовий доступ до даних сервісу «Яндекс.Таксі» в Казахстані, включаючи персональну інформацію користувачів.

Нагадаємо, раніше фінські та норвезькі регулятори заборонили «Яндекс» та її партнеру Ridetech International передачу до Росії персональних даних клієнтів, зібраних у цих країнах службою таксі Yango.

З червня 2022 р. засновник «Яндекс» Аркадій Волож, який, до речі, народився у Казахстані, а проживає зараз в Ізраїлі, знаходиться у санкційному списку Європейського Союзу та Швейцарії, а з жовтня 2022 р. – і України.