Фінський орган із захисту даних (Data Protection Authority, DPA) заборонив компаніям «Яндекс» і Ridetech International B.V. обробку та передачу до росії персональних даних клієнтів, які збираються в сервісі таксі Yango. Про це повідомляє Офіс Омбудсмена з питань захисту даних Фінляндії.

Тимчасове розпорядження набуде чинності 1 вересня і залишатиметься чинним до 30 листопада. Наказ необхідний через реформу, яка набуде чинності в росії і яка значно послаблює захист персональних даних при користуванні службою таксі.

«DPA Фінляндії стало відомо про законодавчу реформу, яка набуде чинності в Росії на початку вересня, згідно з якою Федеральна Служба Безпеки Російської Федерації отримає право отримувати дані, що обробляються в таксомоторних операціях. Інформація, що збирається в додатку таксі Yango, може включати, наприклад, інформацію про місцезнаходження клієнта та адресу поїздки на таксі», – йдеться в повідомленні.

DPA Фінляндії вважає, що після цього Yango не може захищати персональні дані, як того вимагає законодавство ЄС, тому необхідне розпорядження про призупинення передачі даних.

Служба таксі Yango працює у Фінляндії та Норвегії. За інформацією Yango, персональні дані служби таксі обробляються компанією Ridetech International B.V. в Нідерландах, яка є постачальником послуг додатку Yango в ЄС. Далі, згідно з інформацією Yango, компанія передає персональні дані в росію.

Органи захисту даних Фінляндії та Норвегії тісно співпрацюють з нідерландським органом захисту даних. Рішення фінського DPA було прийнято за терміновою процедурою.

«Рішення фінського DPA було прийнято в рамках процедури терміновості, передбаченої Загальним регламентом ЄС про захист даних (GDPR), яка дозволяє вживати заходів за виняткових обставин. Відповідно до цієї процедури, наглядові органи можуть негайно вжити тимчасових заходів, якщо це необхідно для захисту прав і свобод осіб. Такі заходи можуть діяти максимум три місяці. Розпорядження фінського DPA стосується діяльності Yango у Фінляндії», – сказано в повідомленні.

Yango може подати інформацію до фінського DPA до вересня, якщо вважає, що ця інформація може вплинути на оцінку справи. Крім того, Yango повинна інформувати фінський DPA про заходи, які вона вживає на підставі наказу.

Фінський DPA також може звернутися до Європейської ради із захисту даних (EDPB) з проханням видати Yango обов’язковий до виконання наказ про припинення передачі даних, якщо компанія не має наміру змінювати свою практику.

Раніше в ЗМІ з’явилася інформація, що з 1 вересня ФСБ отримає цілодобовий доступ до даних сервісу виклику таксі «Яндекс», зокрема й щодо поїздок пасажирів за межами росії. Сервіс працює в понад 20 країнах, серед яких Фінляндія, Норвегія, Ізраїль та інші.