Космічний апарат «Вояджер-2» (Voyager 2) демонструє ознаки «серцебиття». Про це повідомила Лабораторія реактивного руху NASA, пише The Verge.

«Мережа далекого космосу прийняла опорний сигнал від @NASAVoyager 2 під час регулярного сканування неба. Це схоже на «серцебиття» космічного апарату, воно підтверджує, що космічний апарат все ще веде мовлення, на що й розраховували інженери», – йдеться в повідомленні.

У липні 2023 р. зв’язок із зондом було втрачено. Це сталося після того, як 21 липня зонд отримав серію запланованих команд з метою змістити антену на 2 градуси від Землі. За очікуваннями спеціалістів, космічний апарат переорієнтується та відновить зв’язок у жовтні.

Раніше повідомлялося, що наукові прилади космічного апарату «Вояджер-2» працюватимуть довше очікуваного. Через поступову втрату енергопостачання вчені планували вже цього року вимкнути один із п’яти наукових інструментів апарату, який досліджує міжзоряний простір.

Однак перенаправлення невеликих об’ємів енергії, зарезервованої як частина бортового механізму безпеки, дозволить цього уникнути. Тепер всі наукові прилади «Вояджера-2» працюватимуть до 2026 року.