Наукові прилади космічного апарату «Вояджер-2» (Voyager-2) працюватимуть довше очікуваного. Про це повідомили в Лабораторії реактивного руху NASA.

Через поступову втрату енергопостачання вчені планували вже цього року вимкнути один із п’яти наукових інструментів апарату, який досліджує міжзоряний простір. Однак перенаправлення невеликих об’ємів енергії, зарезервованої як частина бортового механізму безпеки, дозволить цього уникнути. Тепер всі наукові прилади «Вояджера-2» працюватимуть до 2026 року. Якщо все відбудеться, як планується, метод можуть використати й для апарату «Вояджер-1».

«Наукові дані, які повертають «Вояджери», стають тим ціннішими, чим далі від Сонця вони відлітають, тому ми безумовно зацікавлені в тому, щоб якомога довше працювало якомога більше наукових інструментів», – пояснила наукова співробітниця проекту «Вояджер» в Лабораторії реактивного руху NASA Лінда Спілкер.

Космічні зонди «Вояджер-1» та «Вояджер-2» були запущені в 1977 році. Обидва апарати досі працюють й збирають безпрецедентні дані про геліосферу та її захисні властивості.

Нагадаємо, що торік «Вояджер-1», що досліджує простір за межами Сонячної системи, зіткнувся з дивною проблемою. Він почав передавати неправильні дані телеметрії – при цьому інші його системи працювали нормально.