Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики одноголосно ухвалив рішення про підтримку президентського законопроєкту № 9432 про англійську мову з вилученням із нього усіх норм про кіно і телебачення. Про це повідомив народний депутат Володимир В’ятрович у Facebook.

За його інформацією, із документа вилучаються всі норми, які звузили б сферу застосування української мови на телебаченні та в кінопрокаті. Йдеться про вимогу демонстрування англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу, зміни до закону про кінематографію, зміни до закону про державну мову в частині кіно та зміни до закону про медіа про зниження квоти україномовних програм.

«Дякую колегам за мудре державницьке рішення, яке дозволить розглядати законопроєкт без вибухонебезпечних антиукраїнських норм», – написав він.

Нагадаємо, що 28 червня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 9432 «Про застосування англійської мови в Україні». Документ визначено Президентом як невідкладний.

Згідно із пояснювальною запискою до проєкту закону, його розробили з метою врегулювання на законодавчому рівні питання функціонування англійської мови як мови міжнародного спілкування в Україні.

З-поміж іншого, документ передбачав збільшення частки фільмів мовою оригіналу. Дубляж пропонувалося замінити українськими субтитрами. Така ініціатива викликала обурення серед українців.