У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 9432 «Про застосування англійської мови в Україні». Документ визначено Президентом як невідкладний.

Згідно із пояснювальною запискою до проєкту закону, його розробили з метою врегулювання на законодавчому рівні питання функціонування англійської мови як мови міжнародного спілкування в Україні.

«Трансформація статусу англійської мови в Україні – це необхідність і стратегічний крок до повноцінного членства нашої держави в ЄС, адже знання англійської мови – ключова компетенція в умовах глобалізацій них змін», – йдеться в пояснювальній записці.

Проєкт документа пропонує визначити категорії посад, кандидати на зайняття яких зобов’язані володіти англійською. Також він має на меті унормувати особливості застосування англійської в роботі органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я тощо.

Крім того, проєкт закону передбачає зміни до законодавчих актів із метою приведення їхніх норм у відповідність із його положеннями.

«Прийняття вказаного Закону сприятиме опануванню англійської мови громадянами України, активізації процесів інтеграції українців у європейську спільноту, формуванню суб’єктності України у світових глобалізацій них процесах та підвищенню рівня її конкурентоспроможності, а також зростанню інвестиційної та туристичної привабливості», – сказано в пояснювальній записці.

В ній також акцентовано, що зараз англійська мова є офіційною де-юре в 58 зі 196 країн світу, а де-факто – й у низці інших країн та територій (Бангладеш, Кіпр, Ізраїль, Йорданія, Малайзія, Мальдіви, Шрі-Ланка, ОАЕ).

Нагадаємо, що торік Мінкульт почав працювати над законопроєктом, відповідно до якого англійська мова може отримати в Україні особливий статус.