Конструкції складаних смартфонів не є лідерами в міцності, але все ж починають досягати певних успіхів. Це стосується навіть витривалості до води та пилу. Ба більше, з часом Samsung Galaxy Fold дійшов до того, що зашкодити корпусу стало все важче, що додає довіри до недешевого гаджета. А от, на жаль, перша модель Google Pixel Fold поки що не може таким похизуватися.

Очікувано, блогер Зак Нелсон (або JerryRigEverything) дістав власний зразок першої моделі складаного смартфона від Google та провів свій стандартний ряд випробувань витривалості пристрою. Й хоча деякі з його сценаріїв навряд відтворюються в реальному користуванні, декілька моментів все ж варто зауважити.

Почнемо з того, що Google Pixel Fold не використовує якихось принципово нових матеріалів корпусу. Тому пошкодити зовнішнє скло або метал можна так само як і на інших, навіть преміальних та коштовних моделях. Але захист внутрішнього дисплея додатково потребує зайвої уваги.

Допоки розробники не знайдуть вихід, захист внутрішніх дисплеїв буде залишатися дуже умовним — пластиковим. Пошкодити такий можна буквально нігтем. Додавши до цього вартість у $1800 та інші проблеми з екраном, бажання експериментувати з таким смартфоном у потенційного покупця може сильно постраждати.

Також одним з тестів пана Нелсона є реакція дисплея на вогонь. Передбачувано, пікселі OLED-дисплеїв страждають від такої температури. Але неочікуваним ефектом було інше: при нагріванні внутрішнього екрана смартфон швидко вимкнувся та йому знадобилася зайва хвилина на повернення до тями. Інформаційне повідомлення декларувало перегрів.

Як зазначає сам автор відео, за 10 років таких випробувань Pixel Fold став першим, який вимкнувся під час цього експерименту. 

Але найбільшою проблемою стала міцність всієї конструкції. Відкривши смартфон, його можна вивернути з мінімальними зусиллями. При цьому сам шарнір не є слабкою ланкою, адже не витримує сам корпус. Додавши трохи більше сили, можна взагалі «відкрити» смартфон й зазирнути всередину. Й такий «трюк» виконується лише раз. Звісно, внутрішній дисплей при цьому повністю виходить з ладу. Як це буває й з моноблочними конструкціями, найслабшими місцями стали стики з антенами.

Тут варто зауважити, що Samsung Galaxy Fold4 — основний конкурент Google Pixel Fold — таку «вправу» успішно витримав.

З іншого боку, дактилоскопічний датчик Pixel Fold продовжив працювати навіть попри серйозні пошкодження, а значна кількість пилу не стала проблемою для шарніра чи інших частин смартфона.