США готуються посилити боротьбу за чипи проти Китаю, – Bloomberg

Адміністрація Байдена планує посилити експортний контроль, щоб обмежити продаж деяких чипів штучного інтелекту до Китаю. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на людей, обізнаних із ситуацією.

Очікується, що США переглянуть експортний контроль, щоб ускладнити продаж деяких чипів до Китаю без ліцензії. Цей крок частково спрямований на чіп A800 від NVIDIA Corp., який американська компанія розробила після того, як було оголошено про запровадження контролю. Конфігурація продукту якраз відповідає цим обмеженням.

Фінансова директорка NVIDIA Колетт Кресс заявила, що компанія в курсі повідомлень про посилення обмежень. За її словами, високий загальний попит на її продукцію означає, що введення таких правил не матиме суттєвого впливу на прибутки.

Водночас вона додала, що на Китай припадає від 20% до 25% доходів центрів обробки даних Nvidia, і в довгостроковій перспективі будь-яка заборона експорту в цю країну означатиме втрату можливостей.

Цей крок підкреслює рішучість адміністрації Байдена стримувати технологічне зростання Китаю і може призвести до ескалації напруженості у відносинах між двома країнами. Речник китайського посольства Лю Пенгю назвав кроки адміністрації Байдена в напівпровідниковій промисловості прикладом відсутності поваги, яка заважає Вашингтону і Пекіну обговорювати інші питання.

Раніше генеральний директор компанії NVIDIA Дженсен Хуанг заявив, що технологічна галузь США ризикує зазнати величезної шкоди від ескалації боротьби за чипи між Вашингтоном і Пекіном.