Технологічна галузь США ризикує зазнати величезної шкоди від ескалації боротьби за чипи між Вашингтоном і Пекіном. Таку думку в інтерв’ю Financial Times висловив генеральний директор компанії NVIDIA Дженсен Хуанг.

За його словами, експортний контроль США залишив групу компаній Кремнієвої долини зі «зв’язаними за спиною руками» й нездатною продавати сучасні чипи на одному з найбільших ринків збуту компанії. Натомість китайські виробники починають створювати власні чипи, щоб конкурувати з провідними процесорами NVIDIA для ігор, графіки та штучного інтелекту.

«Якщо (Китай – ред.) не може купувати у … Сполучених Штатів, вони просто вироблятимуть їх самі, – пояснив він. – Тому США повинні бути обережними. Китай є дуже важливим ринком для технологічної індустрії».

Водночас американський підприємець попередив про відсутність альтернатив китайському ринку.

«Якщо нас позбавлять китайського ринку, у нас немає запасного плану на цей випадок. Немає іншого Китаю, є лише один Китай», – підкреслив Дженсен Хуанг.

На його переконання, блокування доступу американської технологічної промисловості до Китаю «зламає Закон про чипи». Йдеться про пакет фінансування адміністрації Байдена на суму $52 млрд, спрямований на заохочення будівництва більшої кількості заводів із виробництва напівпровідників у Сполучених Штатах.

«Якщо американська технологічна промисловість потребує на третину менше потужностей (через втрату китайського ринку – ред.), нікому не будуть потрібні американські заводи, ми будемо плавати в заводах,  – додав гендиректор NVIDIA. – Якщо вони не будуть вдумливо підходити до регулювання, вони завдадуть шкоди технологічній галузі».

Нещодавно китайська влада оголосила про заборону на постачання продукції американського виробника мікросхем пам’яті Micron на об’єкти критичної інфраструктури. Цей крок розглядається як перша значна відплата на експортний контроль Вашингтона.