Apple бореться за права на зображення яблук, постраждати може навіть Швейцарський союз виробників фруктів

Швейцарський союз виробників фруктів побоюється, що йому доведеться змінити свій логотип, тому що компанія Apple намагається отримати права інтелектуальної власності на зображення яблук. Про це пише WIRED.

Цьому союзу вже 111 років. Протягом більшої частини своєї історії його символом було червоне яблуко з білим хрестом.

«Нам важко це зрозуміти, адже це не схоже на те, що вони намагаються захистити своє надкушене яблуко, – сказав директор союзу Джиммі Марієтоз, маючи на увазі знаковий логотип гіганта. – Їхня мета тут полягає в тому, щоб володіти правами на справжнє яблуко, яке для нас є чимось майже універсальним … що повинно бути доступним для всіх».

За його словами, союз стурбований відсутністю ясності щодо того, які види використання форми яблука Apple намагатиметься захистити. Також він звертає увагу на агресивне переслідування компанією речей, які вона сприймає як порушення своїх торгових марок.

«Ми стурбовані тим, що будь-яке візуальне зображення яблука – тобто все, що є аудіовізуальним або пов’язане з новими технологіями чи засобами масової інформації – може потенційно постраждати. Це було б дуже, дуже великим обмеженням для нас, – зазначив Марієтоз. – Теоретично, ми могли б вступати на слизьку територію кожного разу, коли рекламуємо яблуко».

Як відомо, Apple просить лише права на чорно-біле зображення яблука. Однак, за словами Сірілла Рігамонті, який викладає право інтелектуальної власності в Бернському університеті, це могло б дати їй максимально широкий захист форми, що дозволило б компанії створювати зображення в широкому діапазоні кольорів.

Професорка юридичного факультету Техаського університету A&M та наукова співробітниця Женевського університету Ірен Калболі пояснила, що у Швейцарії будь-хто, хто може довести попередню історію використання спірного знаку, має захист у потенційному спорі щодо торговельної марки. Це означає, що Apple може бути важко захистити свою торгову марку від організацій, які використовують символ яблука протягом десятиліть. Але великі компанії часто можуть залякати малий бізнес, щоб змусити його дотримуватися вимог.