Швидкий виклик служб порятунку є однією з функцій більшості сучасних смартфонів. Але іноді такі можливості можуть заважати службам швидкого реагування через випадкові спрацювання. Наприклад, функція Crash Detection в iPhone фіксувала ДТП, коли користувачі перебували в парках розваг чи на музичних фестивалях. І з Android-смартфонами також трапляються подібні історії.

Як нещодавно поскаржилася поліція Шотландії, на екстрений номер 999 рекордно збільшилася кількість викликів, й однією з причин такого явища є оновлення Android.

На національному рівні всі екстрені служби наразі переживають рекордно високу кількість дзвінків на номер 999. На це є кілька причин, але одна з них, на нашу думку, має значний вплив — це оновлення смартфонів на базі Android…

Починаючи з Android 12, система дозволяє швидко звернутися до екстрених служб завдяки натисканню кнопки увімкнення п’ять разів поспіль. Функція називається Emergency SOS. Після її активації є декілька секунд на скасування виклику, але першочерговою метою є можливість виклику, наприклад, поліції, без необхідності дивитися на смартфон. 

Різні виробники можуть трохи змінювати правила роботи функції, але здебільшого вона працює саме таким чином. При цьому Google Pixel навіть може почати одночасно запис відео.

Як зазначає шотландська Національна поліція, з оновленням до Android 13 почастішали випадки хибних викликів. Для операторів це може створювати до 20 зайвих хвилин на опрацювання, адже вони мусять переконатися, що виклик не є хибним. Таку саму поведінку фіксувала і Європейська асоціація екстрених номерів (European Emergency Number Association).

Компанія Google вже відреагувала на ситуацію та пообіцяла внести корективи в роботу Emergency SOS «найближчим часом», хоча й не пояснила, які саме плануються зміни:

Щоб допомогти виробникам запобігти ненавмисним екстреним викликам на їхніх пристроях, Android надає додаткові інструкції та ресурси. Ми очікуємо, що виробники пристроїв незабаром випустять оновлення, які мають розв’язати цю проблему. Користувачам, які продовжують стикатися з цією проблемою, слід вимкнути Emergency SOS на найближчі кілька днів.