Пошуковик DuckDuckGo, відомий своїм фокусом на конфіденційність, запустив публічну бета-версію браузера для Windows. Програма за замовчуванням пропонує цілий ряд засобів захисту конфіденційності, а також набір інструментів від DuckDuckGo для перегляду вебсторінок, повідомляє ArsTechnica.

Через рік після тестування закритих бета-версій свого браузера для Mac, DuckDuckGo пропонує багато тих самих функцій для ширшої аудиторії. Браузер DuckDuckGo для Windows, як і його аналог для Mac, використовує «базовий API рендерингу операційної системи» замість власного рушія. Згідно з повідомленням у блозі DuckDuckGo, це передбачає «виклик Windows WebView2, який використовує механізм рендерингу Blink». Отже, браузер ідентифікує себе як Microsoft Edge на більшості сайтів.

Втім, браузер DuckDuckGo постачається з декількома цікавими функціями:

  • Duck Player: Ця функція дозволяє користувачам переглядати більшість відео на YouTube без «реклами, що порушує конфіденційність»;
  • Блокування трекерів: DuckDuckGo стверджує, що його можливості блокування відстеження перевершують можливості інших браузерів;
  • Примусове шифрування: Ця функція забезпечує безпечний перегляд вебсторінок;
  • Fire Button: Ця кнопка миттєво закриває всі вкладки та очищає дані вебсайтів;
  • Керування спливаючими вікнами та файлами cookie: Ця функція автоматично вибирає приватний варіант перегляду і приховує спливаючі вікна;
  • Захист електронної пошти: надає можливість використовувати приватну адресу duck.com у вебформах.

DuckDuckGo стверджує, що його браузер, завдяки попередньому блокуванню трекерів, використовує «приблизно на 60% менше даних, ніж Chrome». Але оскільки він побудований на власному рушії рендерингу Windows, його безпека значною мірою залежить від оновлень операційної системи Microsoft.

Окрім того, на відміну від більшості популярних браузерів, DuckDuckGo поки що не має підтримки розширень. Компанія планує додати цю функцію «в майбутньому» і припускає, що її наявні інструменти, такі як управління паролями, інструменти для блокування реклами та Duck Player, вже покривають два найпоширеніших способи використання розширень.

Інші функції, такі як закріплення вкладок, імпорт HTML-закладок та синхронізація паролів і закладок, також очікуються найближчим часом, за словами директора з продуктів DuckDuckGo Пітера Доланьскі.

Він також заявив, що DuckDuckGo має намір випустити свій браузер з відкритим вихідним кодом, як це було зроблено з деякими додатками та розширеннями. Він зазначив, що інженери компанії витратили значну кількість часу на розв’язання проблем конфіденційності, характерних для WebView2, таких як забезпечення того, щоб звіти про збої не надсилалися до Microsoft.

Варто згадати, що минулого року DuckDuckGo потрапив у скандал через свою співпрацю з Microsoft. Як стало відомо, компанії мали між собою угоду, за якою веббраузер DuckDuckGo дозволяв Microsoft використовувати трекери на сторонніх сайтах. Тоді в DuckDuckGo пообіцяли прибрати цю умову з договору із Microsoft та бути більш прозорими в описі власних продуктів.