Ізраїльські танки Merkava для ЗСУ. Правда чи вигадка?

Вже декілька днів українські Телеграм-канали та ЗМІ жваво обговорюють можливу поставку ізраїльських основних бойових танків Merkava Mark II та Merkava Mark III у Польщу та Україну, посилаючись на слова неназваного польського військового експерта ізраїльському виданню Walla. Начебто США все ж таки дотиснули Ізраїль і вони погодилися поставляти зброю Україні. Наскільки це реально?

По-перше, не зовсім зрозуміло, навіщо Польщі, яка і так вже купує 580 (!) корейських K2 Black Panther, 116 вживаних M1A1 Abrams, та чекає на поставку 250 новітніх M1A2 Abrams SEP V3, ще й Merkava Mark II та Merkava Mark III? Щоб що? Зоопарк бойової техніки у країні, яка ще не воює – це лише додаткове навантаження на технічні служби та бюджет.

По-друге, згадаємо позицію Ізраїлю щодо не лише експорту, а навіть реекспорту зброї в Україну. Ми не отримали навіть ПТРК Spike, що вже казати про важку техніку. Ізраїль намагається підтримувати добрі взаємини з Росією, щоб не отримати проблем з Сирії та Палестини. Дружба з Росією ніколи не доводить до добра, але уряд Ізраїлю вважає себе розумнішим за всіх. Що мало статися, щоб Ізраїль змінив ставлення до експорту зброї, якщо навіть отримання Іраном російських винищувачів не вплинуло на позицію Ізраїлю?

По-третє, посилатися у настільки важливому питанні на анонімного експерта у виданні, яке щільно завішане рекламою селебриті, корисних порад та напівоголених дівчат… Srsly?

Так, я згоден з тим, що було б цікаво побачити Leopard 2, M1 Abrams, Challenger 2 та Merkava Mark III в одному строю з хрестами ЗСУ на баштах, але це малоймовірно.

Щодо самих танків Merkava Mark II та Merkava Mark III. Merkava Mark II – це поліпшена версія ОБТ Merkava («Колісниця»), що стоїть на озброєнні ЦАХАЛ з 1979 р. Був врахований досвід Ліванської війни 1982 р., під час якої Merkava Mark I протистояли набагато слабкішим радянським Т-62 і зазнали незначних втрат. Радянські ПТКР «Малютка» та РПГ-7 не здатні були пробити броню ізраїльських танків.

По суті Merkava Mark II – це той самий Merkava Mark I з купою невеликих поліпшень, «заточений» під конфлікти малої інтенсивності, а не під повномасштабну війну. Проте танк мав непогану для свого часу систему керування вогнем з метеорологічними сенсорами та тепловізійним каналом. Усього було виготовлено 580 танків цієї модифікації й майже всі вони знаходяться зараз на зберіганні.

Щодо Merkava Mark III, то він був презентований у 1989 р., і наразі саме ці танки становлять основу бронетанкових військ ЦАХАЛ. Ця версія отримала оновлення двигуна, трансмісії, системи керування та електроніки. Але головне – Merkava Mark III отримав нову гармату – 120-мм гладкоствольну MG253 замість 105-мм нарізної M64 L71A, яка стояла на моделях Mark I та Mark II. Під нову гармату переробили й башту. Усього було виготовлено 780 танків. Частина все ще у строю, частина вже на зберіганні.

Цікава особливість танків Merkava – здатність перевозити десант (до 6 піхотинців), вбудований у танк 60-мм гранатомет та можливість стріляти ракетами ПТРК LAHAT з дальністю ураження до 8 км (лише гармата 120 мм).

Але не треба вважати танки Merkava найкращими у світі. Цей танк жодного разу не вступав у повномасштабний бій з рівними за класом танками, але зазнавав втрат від набагато слабкіших супротивників і навіть слабкоозброєних терористів внаслідок інтенсивності вогню або потрапляння у засідку.

Багато ЗМІ встигло написати, що танки Merkava ще жодного разу не експортувалися. Це не зовсім так. У 2012 році Ізраїль пропонував 25-40 Merkava Mark IV колумбійській армії. І хоча ця угода зірвалася, начебто у 2014 році Merkava Mark IV все ж таки пішли на експорт у неназвану з міркувань безпеки країну. Крім того, Merkava у варіанті танкового мостоукладача з 2022 року експортується у Філіппіни.

Повторюсь, дуже цікаво було б побачити Merkava Mark III поруч з іншими танками ЗСУ, але не варто видавати бажане за реальність. Віримо в ЗСУ та наших танкістів, які творять дива навіть на старих радянських машинах!

Технічні характеристики танків Merkava Mark II та Merkava Mark III
Маса 62-63,5 тонни
Довжина – 7,60 м
Ширина – 3,72 м
Висота – 2,66 м
Екіпаж – 4 (командир, водій, навідник, заряджаючий)
Десант – до 6 піхотинців
Броня – модульна композитна
Гармата – 105-мм нарізна M64 L71A (Merkava Mark II) або 120-мм гладкоствольна MG253 (Merkava Mark III)
Боєкомплект – до 62 снарядів (Merkava Mark II) або 46 снарядів (Merkava Mark III)
Додаткове озброєння – 1 × 12,7-мм кулемет, 3 × 7,62-мм кулемета, 1 × гранатомет Mk 19, 1 × 60-мм міномет Soltam, 12 × димові гранати
Двигун – Teledyne Continental AVDS-1790-7A 950 к.с. (708 кВт) (Merkava Mark II) або Teledyne Continental AVDS-1790-9AR 1 200 к.с. (895 кВт) (Merkava Mark III)
Місткість паливного бака – 900 л (Merkava Mark II) або 1 100 л (Merkava Mark III)
Оперативний діапазон – 500 км
Максимальна швидкість (шосе) – 55 км/год (Merkava Mark II) або 60 км/год (Merkava Mark III)