На жаль, попри дипломатичний конфлікт між Ізраїлем та Росією, офіційний Єрусалим відмовив на запит США щодо передачі Україні німецьких ПТРК Spike, які виробляються за ізраїльською ліцензією. Про це пише Мілітарний з посиланням на Axios.

За наявною інформацією, заступник міністра оборони США Колін Каль мав зустріч з генеральним директором МО Ізраїлю Аміром Ешелем, під час якої запитав, чи дозволить Ізраїль передати Україні ПТРК Spike з Німеччини.

Як пише Axios, пан Ешель відхилив цей запит, відповівши, що Ізраїль буде постачати в Україну лише нелетальне військове спорядження. Чиновник заявив, що Ізраїль стурбований тим, що російські військові можуть бути вбиті зі зброї ізраїльського виробництва, а це своєю чергою може призвести до того, що Росія зашкодить інтересам безпеки Ізраїлю в Сирії, де вона має вплив. Начебто Росія не може натравити на Ізраїль своїх посіпак і без усякого приводу, просто тому, що може.

Ізраїль не надав дозвіл на передачу Україні ПТРК Spike

Axios зазначає, що питання постачання зброї є однією з важливих політичних розбіжностей між США та Ізраїлем, коли йдеться про війну Росії проти України.

Як ми вже писали, ізраїльський ПТРК Spike – один з найкращих протитанкових засобів у світі. Останні версії Spike-ER II та Spike-NLOS можуть вражати цілі навіть за радіусом прямого пострілу, на відстані 10 – 25 км. Це справжній game changer, ПТРК з дальністю артилерії та точністю атакуючих БПЛА. На жаль, ЗСУ його, схоже, не отримає.

Дякуємо, Ізраїлю, ми це запам’ятаємо.

Ізраїль не надав дозвіл на передачу Україні ПТРК Spike

Технічні характеристики ПТРК Spike
Вага:
Mass Spike-ER для гелікоптера – 187 кг (пускова установка + 4 ракети)
Spike-MR/LR – 26,8 кг (пускова, штатив, ракета, акумулятор, тепловізійний приціл)
Spike-SR: – 9,6 кг (ракета у тубусі)
Довжина:
Spike-MR/LR – 1200 мм
Spike-ER – 1670 мм
Діаметр:
Spike-MR/LR – 130 мм
Spike-ER – 170 мм
Готовність до запуску – 30 секунд
Перезарядження – 15 секунд
Ефективна дальність стрільби:
Spike-SR – до 1,5 км
Spike-MR –до 2,5 км
Spike-LR – до 4 км
Spike-LR II – до 5,5 км
Spike-ER – до 8 км
Spike-ER II – до 10 км
Spike-NLOS – 25 км
Приціли – оптичний приціл 10×
Боєголовка – тандемно-кумулятивна
Детонація – п’єзоелектричний тригер
Двигун – твердопаливна ракета
Наведення – інфрачервоне самонаведення, електрооптичне або подвійне