Крига скресла! AMX-10 RC, M2 Bradley, Marder… і ось вже ЗМІ різних країн наввипередки пишуть про варіанти постачання в Україну основних бойових танків від Німеччини, Польщі, Фінляндії, Великої Британії…

Ось, наприклад, за інформацією Sky News, Велика Британія розглядає можливість постачання до України танків ОБТ Challenger 2. Для початку йдеться про 10 танків, тобто танкова рота. Британія, яка поступилася Німеччині другим місцем по обсягу військової допомоги Україні, збирається надолужити відставання та спонукати союзників наслідувати цей приклад. «Тактика салямі» як вона є.

Challenger 2 – британський основний бойовий танк для ЗСУ

І хоч з самого початку активної фази бойових дій усі здебільшого обговорювали можливість постачання німецьких Leopard 2 та американських M1A1 Abrams, не слід скидати з рахунків і інші гарні машини третього покоління: британський Challenger 2, французький Leclerc, південно-корейський K1, ізраїльську Merkava (вибачайте, останнє, звісно ж, малоймовірно).

А поки в Великій Британії вирішують, коли й скільки саме Challenger 2 передати ЗСУ, подивімось, що це за машина.

Challenger 2 – британський основний бойовий танк для ЗСУ

Основний бойовий танк FV4034 Challenger 2 розроблявся як наступник танка Challenger 1 (який своєю чергою є розвитком лінійки танків Chieftain) ще з 1986 р. І це при тому, що Challenger 1 пішов у серію лише у 1983 р. і стояв на озброєнні армії Великої Британії до 2001 р. Це вже третій британський танк, що носить це ім’я після Cruiser Mk VIII Challenger часів Другої світової війни.

Challenger 2 – це глибокий редизайн Challenger 1, і хоч візуально по силуету ці танки можна навіть сплутати, лише 3% компонентів взаємозамінні. Візуально танки можна відрізнити за розташуванням тепловізорного прицілу TOGS: у Challenger 2 він прямо над гарматою, у Challenger 1 у правій частині башти. Розробкою та виробництвом танка займалася Vickers Defence Systems (зараз BAE Systems Land & Armaments).

Challenger 2 – британський основний бойовий танк для ЗСУ

Основна зброя Challenger 2 – 120-мм нарізна (це рідкість) гармата L30A1 зі стволом довжиною у 55 калібрів. Строк служби ствола гармати – 400 пострілів. 400 пострілів – це дуже багато для танка.
Гармата L30A1 відлита методом електрошлакової переплавки й має хромований канал ствола. Саме це дозволяє досягнути настільки високих показників довговічності. Основний асортимент снарядів – бронебійні підкаліберні, здатні пробивати тришарову броню на відстані у 6 300 м (NATO Triple Heavy Target). Екіпаж Challenger 2 – 4 особи.

Корпус та башта захищені Чобгемською бронею другого покоління. Склад броні Чобгем досі залишається у секреті, відомо лише, що вона складається з керамічних плиток, вкладених у металеву матрицю і зв’язаних з опорною пластиною, та кількох еластичних шарів. Через високу твердість використаної кераміки броня надзвичайно стійка проти кумулятивного ефекту снарядів. Подібна броня встановлена лише на M1 Abrams, Challenger 1 та Challenger 2.

Challenger 2 – британський основний бойовий танк для ЗСУ

Єдиний в історії інцидент знищення танка Challenger 2 стався 25 березня 2003 року у Басрі (Ірак), коли інший Challenger 2 випадково поцілив дружню машину.

Challenger 2 має комп’ютерну систему керування вогнем; панорамний гіростабілізований командирський приціл SAGEM VS 580-10 з лазерним далекоміром; тепловізорний приціл навідника TOGS II (той самий, над гарматою).

Challenger 2 – британський основний бойовий танк для ЗСУ

З 1993 по 2002 р. Vickers Defence Systems / BAE Systems Land & Armaments) виготовили близько 450 танків Challenger 2. 386 з них стоять на озброєні армії Великої Британії (227 бойових та 22 тренувальні машини у строю, інші на зберіганні). Ще 38 танків має армія Оману. Україна може стати ще однією країною у цьому переліку.

Велика Британія збирається суттєво оновити Challenger 2. Програма Life Extension Programme (LEP) має за мету продовжити строк служби цих танків до 2035 р. Серед важливих оновлень – заміна нарізної гармати на гладкоствольну 120-мм від Rheinmetall. Це робиться для того, щоб мати можливість використовувати стандартні боєприпаси НАТО. Крім того, планується модернізація основного прицілу командира та основного прицілу навідника, встановлення тепловізорів третього покоління, оновлення комп’ютера керування вогнем; встановлення гідрогазової підвіски третього покоління; нові фільтри повітря; нова система впорскування палива; оновлені трансмісія та система охолодження; тотальна цифровізація танку і сумісність з цифровими системами інших бойових підрозділів.

Challenger 2 – британський основний бойовий танк для ЗСУ

Такі оновлені танки матимуть назву Challenger 3. Міністерство оборони Великої Британії замовило 148 Challenger 3, які почнуть надходити до війська у 2027 році. Завершення постачання – 2030 р.

Що ж, перегони за право першими надати основні бойові танки західного зразка почалися. Challenger 2, Leopard 2 чи M1A1 Abrams? Робіть свої ставки!

Challenger 2 – британський основний бойовий танк для ЗСУ

Технічні характеристики
Маса – 64 т / 75 т (з додатковими модулями бойової броні)
Довжина – 8,3 м
Ширина – 3,5 м / 4,2 м (з встановленою додатковою бронею)
Висота – 2,49 м
Екіпаж – 4 (командир, навідник, заряджаючий/оператор, водій)
Броня – Chobham / Dorchester Level 2
Головне озброєння – 120 мм нарізна гармата L30A1 (47 снарядів)
Додаткове озброєння – спарений 7,62-мм ланцюговий кулеметL94A1 EX-34; 7,62-мм зенітний кулемет L37A2
Двигун – дизель Perkins CV12-6A V12
Потужність – 1 200 к.с. (890 кВт)
Ємність паливного бака – 1 592 л
Оперативний діапазон – 550 км (по дорозі), 250 км (по бездоріжжю)
Максимальна швидкість – 59 км/год (шосе), 40 км/год (бездоріжжя)