Як повідомляє Мілітарний, посилаючись на інформацію польських ЗМІ, уряд Польщі узгодив контракт з США на купівлю на пільгових умовах 116 уживаних танків M1A1 Abrams.

Ці танки потрібні Польщі, щоб компенсувати нестачу бронетехніки після передачі Україні 236 T-72M1 та T-72M1R у квітні цього року.

Річ у тому, що буквально за тиждень до початку гарячої фази російсько-української війни Державний департамент США ухвалив рішення про продаж Польщі 250 танків M1A2 Abrams SEP V3 та відповідного обладнання до них на суму майже $6 млрд. Угоду підписали 5 квітня 2022 р., але ці танки ще треба виготовити та поставити. Перші машини серії зійдуть з конвеєра лише наприкінці 2024 року, тобто дістануться до Польщі у кращому випадку на початку 2025 року.

Польща купить 116 вживаних танків M1A1 Abrams, поки чекає на поставку 250 новітніх M1A2 Abrams SEP V3

Саме тому придбання нехай і трохи застарілих, але все ще справних танків M1A1 Abrams дозволить Польщі прикрити нестачу й дочекатися новітніх M1A2 Abrams SEP V3. M1A1 Abrams, які отримає Польща – це скоріш за все танки, які саме зараз виводяться зі складу Корпусу морської піхоти США.

Цікаво, що за повідомленням Міністерства оборони Польщі, перші «Абрамси» вже прибули до країни. Йдеться про навчальні машини для підготовки екіпажів. Тобто через декілька місяців слід очікувати й основну поставку M1A1 Abrams.

Польща купить 116 вживаних танків M1A1 Abrams, поки чекає на поставку 250 новітніх M1A2 Abrams SEP V3

Ми вже неодноразово писали про плани Польщі суттєво збільшити армію та досить розумну політику країни щодо переозброєння. Цей додатковий контракт на 116 танків в черговий раз підтверджує стурбованість уряду Польщі щодо російської загрози, та вміння, а головне – бажання знаходити рішення у складних ситуаціях. Браво, Польща!