В Євросоюзі підтримали суворі запобіжні заходи, які заборонять небезпечні випадки використання штучного інтелекту. Про це пише The Verge.

Йдеться про проєкт Закону ЄС про ШІ, який схвалили два ключові комітети: Комітет з питань внутрішнього ринку та Комітет з питань громадянських свобод.

Документ передбачає заборону на масові програми розпізнавання облич у громадських місцях і алгоритми предикативної поліції, які намагаються ідентифікувати майбутніх правопорушників на основі персональних даних. Також проєкт вимагає створення публічної бази даних штучного інтелекту «високого ризику», що використовуються громадськими та державними органами, щоб громадяни ЄС могли бути поінформовані про вплив на них цих технологій.

Загалом над проєктом закону про ШІ працювали тривалий час. Але посилення інтересу до генеративних інструментів штучного інтелекту цього року змусив внести до документа зміни останньої хвилини. І хоча проєкт все ще можуть відкоригувати, його поточну версію оцінюють позитивно.

Приміром, старша радниця з питань політики в групі захисту цифрових прав European Digital Rights Сара Чандер вважає, що все це матиме глобальне значення. Євросоюз є значним ринком, і технологічні компанії часто дотримуються правил ЄС у глобальному масштабі.

Після ухвалення з боку парламентських комітетів ЄС документ винесуть на пленарне голосування наступного місяця. Після цього очікується серія переговорів за участю країн-членів ЄС та контролюючих органів блоку. Закон про ШІ має бути ухвалений до весни 2024 року.

Нагадаємо, що Ілон Маск планує запустити власний генеративний штучний інтелект TruthGPT, який за планами підприємця має стати безпечнішою версією наявних чат-ботів.