«Укрзалізниця» разом із Мінцифрою тестують інтернет від Starlink у поїздах. Це роблять, щоб розв’язати проблему відсутності мережі в потягах, які курсують Україною. Про це пише AIN.UA.

Для цього територією країни вже курсує тестовий поїзд класу Інтерсіті+ із кількома десятками терміналів Starlink. Поїзд їздить різними маршрутами, щоб забезпечити максимально повне випробування. Також термінали використовують на потягах, які виконують дипломатичні рейси. Загалом задіяно 40 терміналів.

До кінця року «Укрзалізниця» та Мінцифри планують обладнати доступом до мережі супутникового інтернету 16 потягів категорії Інтерсіті+. Конкретні терміни реалізації намірів поки невідомі, адже система потребує якісного тестування.

Поки команди поділилися проміжними результатами тестів. Відповідно до них, найкращий результат досягається завдяки комбінованій моделі Starlink і мережі LTE. Це забезпечує рівень наявності мережі у 97% протягом всього шляху.

На один поїзд планується встановлювати 4 термінали, 10 сім-карт та по 2 точки доступу в кожному вагоні Інтерсіті+. Це дозволяє тримати швидкість на рівні 500 Мб/сек. Розподіл трафіку: Starlink – 60%, а LTE – 40%.

Досі Starlink використовували на вокзалах як резервний, а подекуди – як основний канал зв’язку, як, приміром, у Херсоні. Загалом на українських вокзалах використовують до 50 терміналів.

Раніше компанія SpaceX попередила користувачів про можливе блокування терміналів Starlink в разі завантаження та розповсюдження піратського контенту.