Торговельно-технологічна війна між Китаєм та США виходить на новий рівень. Тепер не лише США та їх союзники обмежують доступ Китаю до обладнання для виробництва мікросхем та припиняють надавати експортні ліцензії деяким китайським компаніям, а і Китай завдає удар у відповідь, заборонивши американському виробнику пам’яті Micron Technology брати участь у критично важливих інфраструктурних проєктах КНР. Про це пише BBC.

Управління кіберпростору Китаю (CAC) оголосило: «Перевірка показала, що продукти Micron можуть створювати значні ризики для ланцюга постачання критичної інформаційної інфраструктури Китаю, що впливає на національну безпеку КНР».

CAC не надав подробиць про ризики, які начебто виявив, та навіть не вказав у яких саме продуктах Micron вони були виявлені.

Представник Micron підтвердив, що компанія «отримала повідомлення CAC після перевірки продуктів Micron, які продаються в Китаї».

«Ми оцінюємо цей висновок та плануємо наші наступні кроки. Ми з нетерпінням чекаємо продовження дискусій з китайською владою», – додали вони.

У відповідь уряд США заявив, що співпрацюватиме з союзниками, щоб усунути те, що він назвав «викривленнями на ринку мікросхем пам’яті, спричиненими діями Китаю».

«Ми рішуче виступаємо проти обмежень, які не мають жодних фактичних підстав. Ця заява, а також нещодавні рейди та напади на інші американські фірми, суперечать твердженням [Китаю] про те, що він відкриває свої ринки та зобов’язується дотримуватися прозорої нормативної бази» – заявив речник Міністерства торгівлі США.

Оголошення CAC було зроблено через день після зустрічі лідерів G7 у Японії, після якої було оприлюднено спільну заяву, в якій Китай критикувався, зокрема за використання «економічного примусу».

«Країни G7 прагнуть зменшити ризики та диверсифікувати наші відносини з Китаєм. Це означає вжиття заходів для диверсифікації наших ланцюгів постачання», – заявив у неділю президент США Джо Байден.

Виконавчий директор Micron Санджай Мехротра відвідав саміт у Хіросімі у складі групи бізнес-лідерів. Минулого тижня компанія заявила, що інвестує близько 500 млрд ієн ($3,6 млрд) у розвиток технологій у Японії.