Адміністрація Байдена досягла домовленості з Нідерландами та Японією щодо обмеження доступу Китаю до передового обладнання для виробництва мікросхем. Як повідомляє Bloomberg, офіційні особи двох країн домовилися про запровадження деяких з тих самих заходів експортного контролю, які США використовували протягом останнього року, щоб запобігти продажу такими компаніями, як NVIDIA, своїх новітніх технологій у Китаї. Як повідомляється, угода передбачає експортний контроль над компаніями, які виробляють літографічні системи, включаючи ASML та Nikon.

Bloomberg повідомляє, що США, Нідерланди та Японія не планують публічно оголошувати про угоду. Щобільше, імплементація може зайняти місяці, поки країни працюватимуть над юридичними деталями.

«Переговори тривають вже давно, але ми про це не говоримо. І якщо з цього щось і вийде, то сумнівно, що це буде дуже помітно», – заявив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, відповідаючи на запитання про переговори.

За даними Bloomberg, угода стосуватиметься принаймні деяких машин занурювальної літографії ASML. Станом на минулий рік ASML була єдиною компанією у світі, яка виробляла машини для ультрафіолетової літографії (EUV), необхідні виробникам мікросхем для виготовлення 5-нм і 3-нм напівпровідників, які використовуються в новітніх смартфонах і комп’ютерах.

Відключення Китаю від продукції ASML є спробою адміністрації Байдена заморозити внутрішню індустрію мікросхем в країні. Минулого літа китайські державні ЗМІ повідомили, що SMIC, провідний китайський виробник напівпровідників, розпочав серійне виробництво 14-нм чіпів і успішно почав виготовляти 7-нм кремній без доступу до іноземного обладнання для виробництва мікросхем. Китай заявив, що SMIC працює над виробництвом напівпровідників з топологічним розміром 5 нм, але незрозуміло, як компанія буде робити це без доступу до EUV-машин.