Адміністрація Байдена припинила видачу американським компаніям ліцензій на експорт більшості товарів китайській компанії Huawei.

Huawei вже кілька років стикається з американськими експортними обмеженнями щодо товарів для 5G та інших технологій, але чиновники Міністерства торгівлі США надавали ліцензії деяким американським фірмам на продаж певних товарів і технологій компанії.

Речник Міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін заявив, що Китай виступає проти зловживання Сполученими Штатами надто широким поняттям національної безпеки для необґрунтованого придушення китайських фірм.

«Цей крок суперечить принципам ринкової економіки і правилам міжнародної торгівлі та фінансів, підриває довіру міжнародної спільноти до бізнес-середовища США і є кричущою технологічною гегемонією», – заявив Мао.

Повідомляється, що американські чиновники розробляють нову офіційну політику відмови у постачанні товарів компанії Huawei, яка включатиме товари нижче рівня 5G, в тому числі 4G, Wi-Fi 6 і 7, штучний інтелект, а також високопродуктивні обчислювальні та хмарні технології.

Цей крок, як очікується, відображає посилення політики адміністрації Байдена щодо Huawei протягом останнього року. Було відмовлено у видачі ліцензій на чипи 4G, які не можуть бути використані для 5G. Наприкінці правління адміністрації Трампа і на початку правління Байдена чиновники все ще видавали ліцензії на продукцію, специфічну для 4G.

У 2019 році американські чиновники внесли Huawei до торгового чорного списку, обмеживши більшість американських постачальників у продажу товарів і технологій компанії, якщо вони не отримали ліцензії. Чиновники продовжували посилювати контроль, щоб позбавити Huawei можливості купувати або розробляти напівпровідникові чипи, які використовуються в більшості її продуктів.

Але американські чиновники надавали ліцензії, які дозволяли Huawei отримувати деякі продукти. Наприклад, постачальники Huawei отримали ліцензії на суму $61 мільярд для продажу компонентів з квітня по листопад 2021 року.

У грудні 2022 року Huawei заявила, що її загальний дохід склав близько $91,53 мільярда, що лише трохи менше, ніж у 2021 році, коли санкції США спричинили падіння продажів майже на третину.