Пам’ятаєте ютубера та колишнього олімпійського сноубордиста Тревора Джейкоба, який навмисно розбив літак заради крутого відео? Що ж, схоже, цей інтернет-геній може опинитися за ґратами. І надовго. Про це пише The Guardian.

Ця історія почалася ще у грудні 2021 р., коли Тревор Джейкоб опублікував на власному YouTube-каналі відео, де він вистрибнув з парашутом з літака Taylorcraft BL64, у якого начебто заглухнув двигун, та зняв його падіння на пагорби Національного лісу Лос-Падрес поблизу Куями, Каліфорнія. Відео з назвою I Crashed My Plane зібрало майже 4,2 млн переглядів, 38 тис. лайків та більш ніж 242 тис. дизлайків (як повернути дизлайки на YouTube, дивимось тут).

Питання до відео виникли миттєво, тому що було помітно, що Джейкоб навіть не намагається запустити двигун, не вишукує місце для вимушеної посадки тощо. Тобто не робить нічого, що мав би робити пілот у такій ситуації; він просто вистрибує з літака.

FAA (Федеральне авіаційне управління США) зацікавилось відео і, як і очікувалось, у квітні 2022 р. відібрало у Тревора Джейкоба ліцензію пілота.

«Ви продемонстрували брак уважності, розсудливості та відповідальності, вирішивши вистрибнути з літака лише для того, щоб записати кадри аварії. Ваші кричущі та навмисні дії вказують на те, що вам наразі не вистачає ступеня уважності, розсудливості та відповідальності, які вимагаються від власника сертифіката», – заявило FAA.

Але на цьому пригоди колишнього олімпійського сноубордиста не завершилися. Після того, як про аварію стало відомо, FAA, як і вимагає закон, розпочало розслідування. При цьому Тревор Джейкоб, який мав би негайно звернутися за допомогою після того, як досяг землі, пішов до місця аварії та забрав відео з камер, встановлених на літаку. А про аварію він повідомив лише через два дні, при цьому чоловік стверджував, що не знав, де впали уламки. Невдовзі після цього він разом з товаришем зібрали літак з міста аварії, відбуксирували його в ангар і протягом кількох днів знищували частини та запхнули рештки у сміттєві баки в аеропорту та навколо нього, як якийсь серійний вбивця, що викидає частини тіла жертви по смітниках.

Але… це вже зовсім інший злочин і досить важкий – перешкоджання слідству та знищення доказів. За результатами розслідування, проведеного Міністерством транспорту, NTSB (Національна рада з безпеки на транспорті) та FAA Джейкоб підписав угоду про визнання провини з Міністерством юстиції США. Тепер йому загрожує до 20 років ув’язнення за знищення та приховування доказів з наміром перешкоджати федеральному розслідуванню. Геніально!

Якщо вам цікаво, навіщо Тревор Джейкоб взагалі зробив усю цю дурість, то за даними Міністерства юстиції, він мав спонсорську угоду з неназваною компанією, а відео було зроблено для реклами. Отаке…