У відповідь на появу ChatGPT деякі фрилансери, копірайтери та контент-менеджери кидають свою роботу та перекваліфіковуються на інженерів запитів для штучного інтелекту («AI Prompt Engineers»). Про це пише The Vice.

За деякими спостереженнями, генератори тексту та зображень здатні створювати якісніший контент, коли користувачі дають конкретніше сформульовані завдання та підказки. Тож нова професія описує людей, які вміють підбирати кращі підказки, щоб інструменти ШІ генерували релевантніші відповіді.

Вже зараз деякі вакансії пропонують за цю роботу до $335 000 на рік, не вимагаючи від претендентів технічної освіти. Для порівняння – середній заробіток копірайтера-фрілансера в США на рік складає $69 000.

Нова тенденція та потенційно високі зарплати змушують деяких людей повірити, що інженери запитів для ШІ стануть більш потрібними ніж традиційні письменники. Це засвідчує приклад одного з користувачів Reddit, який менш ніж за годину отримав запрошення на співбесіду після того, як додав до свого профілю на Upwork нову кваліфікацію.

«Це було справжнім відкриттям. Подобається вам це чи ні, але «prompt engineer» – це робота з великою кількістю можливостей і дуже мало правил і норм. Наразі це також досить дешевий набір навичок для розвитку», – написав він.

І хоча нову тенденцію підхоплює чимало людей, є також і ті, хто не бачить цінності в додаванні нової навички до свого резюме. Приміром, контент-райтер і копірайтер Девід Морело вважає, що ШІ зменшить попит на традиційне написання контенту людиною. Але ШІ стає повсюдним, тож його використання не забезпечить переваги.

«Автори не афішують своє вміння користуватися комп’ютером – це просто даність. Як тільки штучний інтелект з’явиться у Word та інших програмах, його використання стане загальноприйнятим та очікуваним», – пояснив він.

Раніше дослідники з Цюрихського університету виявили, що ChatGPT може перевершити працівників, які виконують завдання з маркування тексту, який буде використовуватися для навчання ШІ-системи. Вони з’ясували, що ChatGPT може маркувати текст з більшою точністю і послідовністю.