Дослідники з Цюрихського університету виявили, що ChatGPT може перевершити працівників, які виконують завдання з маркування тексту, який буде використовуватися для навчання ШІ-системи. Вони з’ясували, що ChatGPT може маркувати текст з більшою точністю і послідовністю.

Дослідники надали ChatGPT вибірку з 2 382 твітів і попросили його класифікувати текст за релевантністю, темою, позицією, формулюванням проблеми або рішення, а також формулюванням політики. Використовуючи ChatGPT, дослідники отримали вищу точність і узгодженість між кодувальниками. До того ж використання ШІ було у двадцять разів дешевше, ніж оплата праці людей.

Це дослідження є доповненням до дискусії про те, як вплине на робочі місця швидкий розвиток мовних моделей ШІ, таких як GPT від OpenAI.

Технологічні компанії використовують десятки тисяч працівників для ручного маркування та фільтрації контенту з наборів даних ШІ-моделей. Це пов’язано з тим, що штучний інтелект часто ще не здатний розпізнавати нюанси зображення, особливо коли він навчається. У січні журнал Times повідомив, що OpenAI платив кенійським працівникам менш як $2 на годину, щоб зробити свого чат-бота безпечнішим у використанні. Працівники регулярно стикалися з травматичним, непристойним контентом, включаючи графічний текст про сексуальне насильство над дітьми, зоофілію, вбивства, самогубства і тортури.

Заміна працівників, які навчають ШІ, штучним інтелектом не тільки не розв’язує проблеми їхніх жахливих умов праці, але й забирає у них роботу.

Дослідники зазначають, що ще занадто рано говорити про те, наскільки ChatGPT може замінити людську робочу силу:

«Наша робота демонструє потенціал ChatGPT для завдань з анотування даних, але для повного розуміння можливостей ChatGPT потрібні додаткові дослідження. Наприклад, наші тести використовували твіти англійською мовою і виконували відносно обмежену кількість завдань. Буде важливо розширити аналіз на більшу кількість завдань, типів даних і мов», – каже співавтор статті Фабріціо Джиларді.