Польська компанія Mesko працює над ПЗРК Piorun нового покоління. Про це пише Мілітарний з посиланням на віцепрезидента компанії Mesko Пшемислава Ковальчука.

За словами пана Ковальчука, зараз триває робота над проєктом Grzmot («Грім»), який стане наступником комплексу Piorun («Блискавка»). Цей умовний Piorun-2 буде мати кращі параметри й оновлену конструкцію. Віцепрезидент компанії Mesko підкреслив, що новий ПЗРК буде важчим, і принцип його застосування буде іншим. Ракета Piorun-2 отримає іншу головку самонаведення.

Польща розробляє ПЗРК Piorun наступного покоління

Роботи над комплексом вже тривають, перші випробування розпочнуться через 18 місяців. Але для доведення виробу до бойової готовності знадобиться декілька років.

ПЗРК Piorun активно використовують українські військові. Це були одні з перших західних засобів ППО, які надійшли до України ще до початку повномасштабних бойових дій.

Польща розробляє ПЗРК Piorun наступного покоління

Piorun – це глибока модернізація ПЗРК Grom, яка під час розробки мала назву Grom-M. Grom, своєю чергою – це модернізація радянської «Ігли». Тобто умовний Grzmot буде вже третім пострадянським поколінням ПЗРК, створеним у Польщі.

ПЗРК Piorun дуже непогано показав себе у знищенні російських літаків, гелікоптерів та БПЛА, тому Польща вирішила втричі збільшити виробництво цих ПЗРК. Крім того, ПЗРК Piorun закупили армії Норвегії, Естонії та США.