Збройні сили Норвегії підписали контракт на закупівлю польських ПЗРК Piorun від компанії Mesko, які добре показали себе в Україні, у тому числі в протидії БПЛА та крилатим ракетам.

Як сповіщає компанія Mesko, що входить зараз до Polska Grupa Zbrojeniowa, Норвегія буде третьою країною після США та Естонії, яка вирішила придбати ПЗРК Piorun. Україна отримала Piorun безкоштовно ще на початку лютого 2022 р.

«Контракт є результатом відкритої процедури, в якій ми конкурували з європейськими та американськими постачальниками цього класу озброєнь. Робота, виконана Polska Grupa Zbrojeniowa протягом останнього року, зробила нашу пропозицію набагато кращою, ніж пропозиції наших конкурентів, і ми виграли тендер. Звичайно, ми ще не сказали останнє слово. Це наша зупинка в експансії на зовнішні ринки. Наша стратегія щодо цієї групи продуктів базується на цьому. За відносно короткий час ми успішно адаптували нашу пропозицію до конкретних вимог норвезького клієнта, що доводить нашу гнучкість як у бізнесі, так і в технологіях» – зазначає віцепрезидент компанії Mesko Пшемислав Ковальчук.

Як додає Пшемислав Ковальчук, Mesko має величезний бізнес-потенціал для подібних операцій у майбутньому. Угода з Норвегією – не остання, яку варто очікувати найближчим часом.

Армія Норвегії купує польські ПЗРК Piorun, які добре показали себе в Україні

Ще навесні 2022 р. стало відомо, що компанія Raytheon, виробник ПЗРК FIM-92 Stinger, не встигає достатньо швидко відновлювати запаси ракет. З іншого боку, у квітні Mesko сповістило, що збирається втричі збільшити виробництво ПЗРК Piorun. Ринок зброї зараз дуже конкурентний, тож хтось втрачає, хтось знаходить.

Нагадаємо, ПЗРК Piorun («Блискавка») – це глибока модернізація ПЗРК Grom, яка під час розробки мала ім’я Grom-M. Тобто, це вже третє покоління ПЗРК відносно до радянської «Ігли».

Армія Норвегії купує польські ПЗРК Piorun, які добре показали себе в Україні

Технічні характеристики ПЗРК Piorun
Вага комплекту – 16,5 кг
Вага ракети – 10,5 кг
Вага бойової частини – 1,82 кг
Довжина ракети – 1 596 мм
Діаметр ракети – 72 мм
Максимальна швидкість ракети – 660 м/с, 2 Маха
Максимальна швидкість ураження цілей на:
курс зустрічі – 400 м/с
курс переслідування – 320 м/с
Мінімальна/максимальна дальність ураження цілі – 400-6 500 м
Мінімальна/максимальна висота ураження цілі – 10-4 000 м
Система наведення – інфрачервона