Не лише Lockheed Martin планує нарощувати виробництво зброї, наприклад ракет до ПТРК FGM-148 Javelin, польська компанія Mesko, виробник ПЗРК Piorun (пол. «Блискавка»), які дуже добре показали себе в Україні, оголосила про збільшення виробництва втричі, з 300 до 1000 одиниць на рік.

Це збільшення буде відбуватися поступово – у 2022 році компанія планує поставити 600 ракет, а вже у 2023 році збирається вийти на обсяги у 1000 одиниць на рік. ПЗРК планує закупити армія США, ймовірно для вивчення або передачі Україні та армія Польщі, якій треба відновити запаси. Крім того, мова йде і про декілька нових замовників. Цікаво, що армія Польщі мала лише 420 пускових установок Piorun та 1 300 ракет до них, які постачалися у 2019–2020 рр., тобто це дійсно суттєве збільшення виробництва.

Між іншим, компанія Mesko готується до старту ліцензійного виробництва ізраїльського ПТРК Spike LR2. До цього Mesko виробляло ПТРК попередньої версії Spike LR1. Серед інших цікавих проєктів Mesko – спільний польсько-український ПТРК «Пірат», створений Mesko та КБ «Луч» на базі ПТРК «Корсар».

Ще більше «Блискавок» – Польща збирається втричі збільшити виробництво ПЗРК Piorun

Взагалі-то, російська агресія проти України збільшила попит на зброю в усьому світі. Армії багатьох країн планують переозброєння з врахуванням досвіду цієї війни. Виробники зброї готуються до нарощування виробництва та збільшення замовлень. Крім того, деякі країни спустошили свої арсенали, щоб підтримати Україну, нестачу треба поповнити. Війна дуже недешева «розвага» і кожен її день спалює, у більшості випадків у прямому сенсі, колосальні гроші.

Але що поробиш, якщо хтось не вміє триматися у власних кордонах, його треба ставити на місце.

Ще більше «Блискавок» – Польща збирається втричі збільшити виробництво ПЗРК Piorun

Технічні характеристики ПЗРК Piorun
Вага комплекту – 16,5 кг
Вага ракети – 10,5 кг
Вага бойової частини – 1,82 кг
Довжина ракети – 1596 мм
Діаметр ракети – 72 мм
Максимальна швидкість ракети – 660 м/с
Максимальна швидкість ураження цілей на:
курс зустрічі – 400 м/с
курс переслідування – 320 м/с
Мінімальна/максимальна дальність ураження цілі – 400-6500 м
Мінімальна/максимальна висота ураження цілі – 10-4000 м
Система наведення – інфрачервона