Ера паперових комп’ютерних видань в США, яка почалась ще у 1940-50 рр. минулого сторіччя, добігає кінця. Квітневі випуски журналів Maximum PC та MacLife за 2023 р. стануть останніми, що вийшли у папері. Відтепер обидва видання будуть існувати у цифровому форматі. З цього приводу сайт Technologizer ллє сльози за епохою, що йде.

Нам теж шкода Maximum PC, свого часу саме на цей журнал ми орієнтувалися, коли створювали ДПК.

Закриваються Maximum PC та MacLife, два останніх паперових комп’ютерних журнали США

Насправді автори Technologizer трохи лукавлять, тому що в США все ще існує WIRED. Звісно, це не зовсім комп’ютерний журнал, більш технологічний, культурний та політичний, але все ж таки. До речі, підписка на WIRED на рік, яка включає 6 паперових номерів, коштує лише $5 за перший рік. На жаль, в дуже великому переліку країн, у яких можна передплатити WIRED, нема лише двох – Росії та… України.

Цікаво, що у Великій Британії та Німеччині паперові комп’ютерні журнали все ще існують і їх навіть багато. У Великій Британії є MacFormat, Computeractive, PC Pro, Stuff, T3, How It Works та ще кілька видань. У Німеччині LinuxUser, Computer Bild, Computer Zeitung, Chip (так, він все ще існує, вже 44 роки) та інші. Але незрозуміло, як довго це все ще триватиме. Тут на видання працює скоріш деяка інертність читачів та рекламодавців, а не ринкові умови.

Закриваються Maximum PC та MacLife, два останніх паперових комп’ютерних журнали США

За звання найпершого комп’ютерного паперового (звісно, паперового, йдеться про 1940-50 рр.) змагаються журнали Mathematics of Computation (1943–1954), Digital Computer Newsletter (1949–1968) та Computers and Automation (1951–1978), але це видання для комп’ютерних інженерів та науковців.

Перший комп’ютерний журнал у сучасному розумінні – це Computerworld (1967–2014). Computerworld продовжує своє існування у вигляді вебсайту.