Під час січневої виставки CES 2023 компанія AMD представила відразу декілька нових серій мобільних процесорів. Ще минулого року розробники почали завчасно готувати користувачів до того, що маркування майбутніх ноутбучних чипів буде досить специфічним, тож спроба обрати оптимальну модель для своїх завдань може стати нетривіальною задачею.

AMD Ryzen 7000 Series Mobile

Але AMD перевершили сподівання, запропонувавши відразу Ryzen 7045, Ryzen 7040, Ryzen 7035, Ryzen 7030 та Ryzen 7020 і це назви не моделей, а лінійок процесорів, які мають абсолютно різні комбінації обчислювальних та графічних ядер.

Помаранчева маркувальна еволюція AMD

Маркетинговий відділ розробника намагається групувати певні серії, роблячи акцент на категорії та потенційні моделі використання системи, але звичайно це лише напівміри й дуже узагальнений підхід.

AMD Rizen 7000 Mobile stickers

Щоб додатково спростити процес вибору ноутбука на процесорах серій Ryzen 7000, AMD також вирішили додати візуальне маркування для певних категорій. Моделі лептопів з процесорами лінійок Ryzen 7045 та Ryzen 7040, використовуючих найбільш прогресивну обчислювальну архітектуру Zen 4, будуть виокремлюватись помаранчевими стікерами. Тоді як для ноутбуків на інших лінійках будуть використовуватись наліпки з сірою основою.

Помаранчева маркувальна еволюція AMD
Джерело: NotebookCheck

Яскраві стікери вже помічені на нових продуктивних моделях, які потрапляють на огляди.

Звичайно такий підхід також далекий від ідеального, тому як, наприклад, надпотужний ігровий лептоп на Ryzen 9 7945HX з дискретною графікою та ультратонку модель на Ryzen 5 7640HS буде поєднувати лише схожа архітектура обчислювальних ядер CPU, тоді як самі чипи, а тим більше ноутбуки на їх основі мають принципово різні можливості. Тож без попереднього заглиблення у специфікації розібратись все одно буде непросто. Одними лише помаранчевими наліпками не відбудешся.