Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що Україна замовила в Польщі 100 БТР KTO Rosomak, виробництво яких буде профінансовано коштом ЄС та США.

«Українська армія закупить у нас 100 Rosomak, які виробляються в Семяновіце-Шльонському. «Росомахи» – це бойові транспортери найвищої якості. Покупка буде оплачена за гроші ЄС та США.» – написав пан Моравецький.

Слова прем’єр-міністр підтвердив і офіційний акаунт виробника Rosomak S.A.

KTO Rosomak: польський БМП/БТР для ЗСУ

Виробляти бойову техніку буде завод Zakładach Rosomak S.A., якій входить до складу державної оборонної компанії Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ).

Цікаво, що крім KTO Rosomak, в Польщі виробляються також сучасні БМП Borsuk, які використовують модифіковане шасі корейських САУ K9 та безпілотну башту ZSSW-30. Але Україна обрала саме Rosomak.

KTO Rosomak (Kołowy Transporter Opancerzony – колісний броньований транспортер) – це ліцензована версія фінського модульного БТР Patria AMV. Польща замовила 690 Patria AMV ще у 2002 р. за умови локалізації виробництва на власній території. Майже усі військові контракти, що підписує уряд Польщі, передбачають локалізацію і це дуже правильне рішення. У 2013 р. контракт було розширено до 997 машин різних типів. KTO Rosomak, разом з БМП Borsuk, мають замінити усі радянські БМП-1 та чехословацькі OT-64 SKOT у складі сухопутних військ Польщі.

KTO Rosomak: польський БМП/БТР для ЗСУ

 

Як і оригінальні модульні Patria AMV, польські KTO Rosomak виготовляються в різних конфігураціях. Найбільш розповсюджені БМП Rosomak з баштою з 30-мм гарматою Oto Melara Hitfist-30P із просунутою системою керування вогнем, термальним прицілом та лазерною системою попередження Obra. Під час війни в Афганістані польський контингент використовував модифіковану версію БМП Rosomak M1M з додатковим бронюванням.

БТР-варіанти Rosomak, а схоже, саме їх замовила Україна, мають індекси M2 та M3 і оснащені відкритими баштами з 40-мм автоматичним гранатометом Mk-19 або 12,7-мм кулеметом НСВ-12,7 «Утьос».

KTO Rosomak: польський БМП/БТР для ЗСУ

Крім того, існують і інші варіанти KTO Rosomak: Rosomak-S, який транспортує дві команди, озброєні ізраїльськими ПТРК Spike; медично-евакуаційний Rosomak-WEM; БТР технічної розвідки Rosomak-WRT; БТР спостереження Rosomak-WSRiD; командна машина Rosomak-WD; 120-мм самохідний міномет M120K Rak та навчальна машина Rosomak-NJ.

Які саме версії KTO Rosomak замовила Україна, поки що не відомо. Але у будь-якому разі, сучасні БМП/БТР конче потрібні ЗСУ для багатьох завдань. І звісно ж, вони знадобляться Україні й після перемоги. Тож дякуємо, Польще, США та ЄС.

KTO Rosomak: польський БМП/БТР для ЗСУ

Технічні характеристики KTO Rosomak
Маса – 22 т
Довжина – 7,7 м
Ширина – 2,8 м
Висота – 2,3 м
Екіпаж – 3 (командир, водій, навідник)
Десант – 8
Головне озброєння: 1 × 30-мм гармата Oto Melara Hitfist-30P або ATK Mk44 Bushmaster II (Rosomak M1); 1 × 12,7-мм кулемет НСВ-12,7 (M2); 1 × 40-мм гранатомет Mk 19 (M3)
Вторинне озброєння: 1 × 7,62-мм НАТО спарений кулемет UKM-2000
Двигун – дизель DI 12 Scania
Потужність – 360 кВт (480 к.с.) або 405 кВт (543 к.с.)
Колісна база – 8х8
Оперативний діапазон – 800 км
Максимальна швидкість – 100 км/год (на землі), до 10 км/год (на воді)