Згідно з довідником The Military Balance 2021, на озброєнні армії Польщі стоїть 1 252 застарілих, ще радянських часів БМП-1 і лише 359 сучасних бронетранспортерів KTO Rosomak, які є ліцензованою версією фінських Patria AMV. Ясна річ, Польща намагається позбутися залишків «совка» у своїх збройних силах, та замінити БМП-1 на щось більш сучасне. Такою заміною повинен стати БМП Borsuk, розроблений консорціумом з декількох польських компаній під головуванням Huta Stalowa Wola.

Розробка нової БМП почалась у жовтні 2014 р., причому безпілотну башту ZSSW-30 до неї почали розробляти ще раніше, навесні 2013 р. Перший прототип «Борсука» був показаний у 2017 р., а у 2019 р. був продемонстрований новий варіант з деякими покращеннями та додатковими зовнішніми бронепанелями. Заводські випробування пройшли у 2018 р., а у 2020 р. почались кваліфікаційні та військові випробування. Серійне виробництво БМП Borsuk має розпочатися у 2023/24 році. Але тут є один нюанс.

Польський БМП Borsuk, який має замінити радянські БМП-1

Контракт на виробництво БМП Borsuk планували укласти вже у 2022 р., при цьому йшлося про 10 батальйонів БМП Borsuk, тобто про 588 машин, які Міноборони Польщі мало отримати до 2035 р. Але з початком повномасштабного вторгнення Росії до України плани вирішили переглянути та замовити аж 1 000 нових БМП. При цьому суперечки щодо кількості БМП все ще йдуть, а бюджет на виробництво не затверджений. Щодо темпу виробництва, то концерн PGZ планує поставити один батальйон БМП Borsuk (58 машин) у перший рік, та по два батальйони (116 машин) у наступні роки. Так, виробництво військової техніки, особливо в таких масштабах, – це нешвидкий процес.

Щодо конструкції БМП Borsuk, то ця машина використовує модифіковане шасі корейських САУ K9, до речі, дуже популярне у зброярів усього світу. Цікава особливість БМП – модульна броня, яку можна навішувати в залежності від призначення машини. Найлегший варіант БМП вагою 25 т – амфібійний, найважчий, броньований майже як легкий танк, важить аж 40 т.

Польський БМП Borsuk, який має замінити радянські БМП-1

Безпілотна башта ZSSW-30 оснащена автоматизованою системою керування вогнем від WB Electronics, стабілізованими оптико-електронними головками GOD-1 та GOC-1 польського виробництва, інфрачервоними та звичайними камерами, лазерним далекоміром, а також системою оборони SSP-1 з вісьмома гранатометами для постановки маскування.

Також у башті 30-мм гармата Mk 44S Bushmaster, спарений з нею 7,62 мм кулемет UKM-2000C. Але найцікавіше – два пускових контейнери ПТРК Spike LR, які, нагадаємо, можуть знищувати танки противника на дальності до 5 500 м.

Польський БМП Borsuk, який має замінити радянські БМП-1

Взагалі-то, те, як Польща розвиває власне військове виробництво, ліцензуючи техніку чи об’єднуючи зусилля з партнерами по НАТО, заслуговує поваги. Наприклад, нещодавно на виставці Eurosatory 2022 польська оборонна компанія PGZ та корейська Hyundai Rot уклали угоду про створення локалізованої версії корейського танка K2. Угода передбачає передачу технологій та проведення глибокої локалізації машини з подальшим її випуском у Польщі.

І це не поодинока подія. На тій же Eurosatory 2022 сповістили про закупівлю тральників Kormoran II у гданської Remontowa Shipbuilding, башт ZSSW для БТР Rosomak, італійських гелікоптерів AgustaWestland AW149, двох розвідувальних супутників (!) у Франції, а також винищувачів танків з ракетами Brimstone за програмою Ottokar-Brzoza.

Ну і на додаток… Подивившись на події 2022 р., Польща вирішила сформувати дві нові загальновійськові дивізії, які будуть дислоковані вздовж річки Вісла, у центральному регіоні країни. Станом на зараз у складі Сухопутних військ Війська Польського одна бронетанкова та три механізовані дивізії плюс окремі бригади. Усього 62 000 вояків. Після формування двох нових дивізій кількість військовослужбовців Сухопутних військ сягне більше ніж 80 000 осіб.

Польський БМП Borsuk, який має замінити радянські БМП-1

Характеристики БМП Borsuk
Вага – 25 т
Вага (з додатковою бронею) – 40 т
Довжина – 7,5 м
Ширина – 3,5 м
Висота – 2,7 м
Екіпаж – 3 особи
Десант – 7-8 осіб
Озброєння – гармата 30 мм, ПТРК Spike LR, кулемети 7,62 мм
Двигун – дизельний
Потужність – 800 к.с
Максимальна швидкість на дорозі – 70 км/год
Швидкість на воді – 8 км/год
Запас ходу – 600 км
Градієнт – 60%
Бічний нахил – 30%
Вертикальна перепона – 0,7 м
Траншея – 2 м
Брід – 1,2 м